- Mar 5, 2009
- 12,660
- 4,791
- 113
Na prośbę Neteczki
Przepis mam od pracowej koleżanki, użyłam foremkę o boku 22/22.
Upiec cienki czekoladowy biszkopt, zaparzyć szklankę mocnej kawy i do ostudzonej dodać mocnego alkoholu.
U mnie był to spirytus i kilka kropli migdałowego aromatu, żeby choć troszkę przypominało oryginał
Do kremu dodałam 1 łyżeczkę namoczonej żelatyny, bo bałam się żeby całość mi nie popłynęła.
25 dag mascarpone,
mała śmietanka kremówka 250ml,
3 łyżki cukru pudru,
Mascarpone utrzeć z dwoma łyżkami cukru pudru, śmietankę ubić z łyżką cukru pudru. Do serka dodać 2 łyżki ubitej śmietanki w celu rozluźnienia masy, utrzeć, dodać resztę śmietanki i wymieszać całość łyżką. Biszkopt nasączyć częścią przygotowanej kawy z alkoholem, wyłożyć połowę kremu, na to namaczane w kawie biszkopty i resztę masy. Wierzch posypać tartą gorzką czekoladą.
I jeszcze zdjęcie:


Przepis mam od pracowej koleżanki, użyłam foremkę o boku 22/22.
Upiec cienki czekoladowy biszkopt, zaparzyć szklankę mocnej kawy i do ostudzonej dodać mocnego alkoholu.
U mnie był to spirytus i kilka kropli migdałowego aromatu, żeby choć troszkę przypominało oryginał

Do kremu dodałam 1 łyżeczkę namoczonej żelatyny, bo bałam się żeby całość mi nie popłynęła.
25 dag mascarpone,
mała śmietanka kremówka 250ml,
3 łyżki cukru pudru,
Mascarpone utrzeć z dwoma łyżkami cukru pudru, śmietankę ubić z łyżką cukru pudru. Do serka dodać 2 łyżki ubitej śmietanki w celu rozluźnienia masy, utrzeć, dodać resztę śmietanki i wymieszać całość łyżką. Biszkopt nasączyć częścią przygotowanej kawy z alkoholem, wyłożyć połowę kremu, na to namaczane w kawie biszkopty i resztę masy. Wierzch posypać tartą gorzką czekoladą.
I jeszcze zdjęcie:
