Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto truskawkowe na ptysiowym spodzie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1608450" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Ciasto truskawkowe na ptysiowym spodzie</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]94826[/ATTACH]</p><p></p><p><u><em>Na ciasto</em></u></p><p>Po 150 ml mleka i wody</p><p>łyżka wody</p><p>1/2 łyżeczka soli</p><p>140 g masła</p><p>170 g mąki pszennej</p><p>6 jajek</p><p>trochę proszku do pieczenia (opcjonalnie)</p><p><u><em>Truskawkowa krem</em></u></p><p>600 ml śmietany</p><p>8 listków żelatyny</p><p>400 g truskawek</p><p>80 g cukru</p><p>sok z połowy cytryny (można odrobinę więcej)</p><p><u><em>Dekoracja</em></u></p><p>150 ml śmietany</p><p>150 g truskawek</p><p>kilka listków mięty</p><p></p><p>1.2 Okrągłe blachy (28 cm) wyłożyć pergaminem.</p><p>2.Wodę, mleko, masło, cukier i sól gotujemy. Do wrzącego płynu wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie zwarte i odchodziło od ścian. Ochładzamy do 50 stopni i dodajemy jajka oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy mikserem. Jeszcze letnie ciasto(łatwiej się wyciska) przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ciasto na blachę w kształcie ślimaka. Pieczemy w temp 190 stopni przez 25 minut (bez nawiewu).</p><p>[ATTACH=full]94827[/ATTACH]</p><p>3.Ubijamy śmietanę,dodajemy cukier i zmiksowane uprzednio truskawki i sok z cytryny. Całość mieszamy.</p><p>Zelatymę zalewamy zimną wodą. Po 5 minutach dokładnie odciskamy i mieszamy 2 -3 łyżkami gorącej wody, tak rozpuszczoną mieszamy z kremem truskawkowym.</p><p>4.Na spód kładziemy 1 kawałek upieczonego ciasta, zalewamy go połową kremu, następnie kładziemy 2 kawałek ciasta i zalewamy go pozostałą masą (czynności te robimy w okrągłej foremce). Odstawiamy na 4 godziny.</p><p>5.Ubijamy 150 ml śmietany (jeżeli wiemy że ciasto nie będzie natychmiast zjedzone to wskazane jest do ubitej śmietany dodać trochę żelatyny). Ubitą śmietanę wylewamy na ciasto, które dekorujemy jeszcze połówkami truskawek i kawałeczkami mięty. Odstawiamy jeszcze na 2 godziny do lodówki jeżeli do ubitej śmietany dodaliśmy żelatyny.</p><p>[ATTACH=full]94828[/ATTACH]</p><p>Ps1.Przepis na 12 porcji. 1 porcja zawiera ok 400 kcal.</p><p>Ps2.Przepis pochodzi z miesięcznika Gusto 2012/05</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1608450, member: 140"] [SIZE=14][B]Ciasto truskawkowe na ptysiowym spodzie[/B][/SIZE] [ATTACH=full]94826[/ATTACH] [U][I]Na ciasto[/I][/U] Po 150 ml mleka i wody łyżka wody 1/2 łyżeczka soli 140 g masła 170 g mąki pszennej 6 jajek trochę proszku do pieczenia (opcjonalnie) [U][I]Truskawkowa krem[/I][/U] 600 ml śmietany 8 listków żelatyny 400 g truskawek 80 g cukru sok z połowy cytryny (można odrobinę więcej) [U][I]Dekoracja[/I][/U] 150 ml śmietany 150 g truskawek kilka listków mięty 1.2 Okrągłe blachy (28 cm) wyłożyć pergaminem. 2.Wodę, mleko, masło, cukier i sól gotujemy. Do wrzącego płynu wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie zwarte i odchodziło od ścian. Ochładzamy do 50 stopni i dodajemy jajka oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy mikserem. Jeszcze letnie ciasto(łatwiej się wyciska) przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ciasto na blachę w kształcie ślimaka. Pieczemy w temp 190 stopni przez 25 minut (bez nawiewu). [ATTACH=full]94827[/ATTACH] 3.Ubijamy śmietanę,dodajemy cukier i zmiksowane uprzednio truskawki i sok z cytryny. Całość mieszamy. Zelatymę zalewamy zimną wodą. Po 5 minutach dokładnie odciskamy i mieszamy 2 -3 łyżkami gorącej wody, tak rozpuszczoną mieszamy z kremem truskawkowym. 4.Na spód kładziemy 1 kawałek upieczonego ciasta, zalewamy go połową kremu, następnie kładziemy 2 kawałek ciasta i zalewamy go pozostałą masą (czynności te robimy w okrągłej foremce). Odstawiamy na 4 godziny. 5.Ubijamy 150 ml śmietany (jeżeli wiemy że ciasto nie będzie natychmiast zjedzone to wskazane jest do ubitej śmietany dodać trochę żelatyny). Ubitą śmietanę wylewamy na ciasto, które dekorujemy jeszcze połówkami truskawek i kawałeczkami mięty. Odstawiamy jeszcze na 2 godziny do lodówki jeżeli do ubitej śmietany dodaliśmy żelatyny. [ATTACH=full]94828[/ATTACH] Ps1.Przepis na 12 porcji. 1 porcja zawiera ok 400 kcal. Ps2.Przepis pochodzi z miesięcznika Gusto 2012/05 [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto truskawkowe na ptysiowym spodzie
Top
Bottom