ciasto 'Trzy kolory'

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Przepis pochodzi z 'Poradnika domowego' z grudnia 2009, przepis nadesłała Renata R. z Olecka.

Tortownica 26 cm.

Składniki:
• 200 g maku
• 50 g mąki
• 5 jaj
• 100 g cukru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 budynie waniliowe
• 3 szklanki mleka
• 2 łyżki cukru
• 3 banany
• opakowanie okrągłych biszkoptów
• 1 galaretka wiśniowa (ja dałam 2 galaretki na 700 ml wody)
• tłuszcz i bułka tarta do formy

Mak opłukać, zalać 2 litrami wrzątku, zostawić na kilka godzin. Dobrze osączyć, trzykrotnie zemleć. Żółtka ubić z cukrem i 2 łyżkami wody nad parą, dodać mąkę, proszek i mak. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie połączyć z ciastem makowym. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tortownicy, piec 30-40 minut w temp. 200°C.

Budynie ugotować na 3 szklankach mleka osłodzonego 2 łyżkami cukru, wystudzić (ja odczekałam trochę i wyłożyłam jeszcze ciepły na ciasto, bo zaczął gęstnieć). Wyłożyć na ciasto makowe, przykryć plasterkami bananów, biszkoptami i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.

trzy_kolory_1.jpg

Załączniki

• trzy_kolory_1.jpg
    trzy_kolory_1.jpg
    354 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
bardzo smakowity ten przepis
mniam.gif
. Te biszkopciki też dawałaś (ja bym chyba opuściła ten dodatek) , bo nie widzę ?

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Na zdjęciu w gazecie plasterki bananów wypełniały środek a biszkopty były dookoła nich. Ponieważ ja kupiłam biszkopty w Lidlu, a one takie duże jakieś są, więc je pokroiłam na 4 i te ćwiartki wkładałam między plasterki bananów.

na tym zdjęciu trochę lepiej są widoczne:

trzy_kolory_2.jpg

ale myślę, że spokojnie można je pominąć
icon_smile.gif

Załączniki

• trzy_kolory_2.jpg
    trzy_kolory_2.jpg
    419.3 KB · Wyświetleń: 2

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
ja już główkuję nad zamiennikiem dla bananów
icon_mrgreen.gif
I wydumałam sobie wiśnie (teraz jak to napisałam, to doczytałam, że nawet galaretka jest wiśniowa
fiesgrins.gif
). Chyba nieźle powinny się komponować smakowo ?

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
nie wiem Krysiu, bo ja za wiśniami nie jestem, kompoty z nich uwielbiam ale jako same owoce to nie jadam. Ale myślę, że powinny pasować
icon_smile.gif

zojka72

Member
Sty 5, 2011
81
0
0
Inula mam pytanie w przepisie jest 5 jaj, a później w opisie wykonania 2 żółtka i uboga piana z białek, a co z pozostałymi 3?
gruebel_2.gif
ja po zastanowieniu dodałam te 3 pozostałe żółtka, tuż przed dodaniem do masy maku, a pianę ubiłam z 5 białek
icon_biggrin.gif

Wczoraj upiekłam to ciasto
icon_biggrin.gif
wyszło całkiem fajne!

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
CYTATMak opłukać, zalać 2 litrami wrzątku, zostawić na kilka godzin. Dobrze osączyć, trzykrotnie zemleć. Żółtka ubić z cukrem i 2 łyżkami wody nad parą, dodać mąkę, proszek i mak. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie połączyć z ciastem makowym. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tortownicy, piec 30-40 minut w temp. 200°C.
Żółtka ubić z 2 łyżkami wody - wszystkie żółtka, czyli 5, a potem 5 białek ubić na sztywno
icon_smile.gif
Kurcze, aż 5 razy czytałam co napisałam, ale nie widzę nic o 2 żółtkach
gruebel_2.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy