Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
ciasto 'Trzy kolory'
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="inula" data-source="post: 1075686" data-attributes="member: 12086"><p>Przepis pochodzi z 'Poradnika domowego' z grudnia 2009, przepis nadesłała Renata R. z Olecka.</p><p></p><p>Tortownica 26 cm.</p><p></p><p><strong><u>Składniki:</u></strong></p><p><strong>&#8226; 200 g maku</strong></p><p><strong>&#8226; 50 g mąki</strong></p><p><strong>&#8226; 5 jaj</strong></p><p><strong>&#8226; 100 g cukru</strong></p><p><strong>&#8226; 2 łyżeczki proszku do pieczenia</strong></p><p><strong>&#8226; 2 budynie waniliowe</strong></p><p><strong>&#8226; 3 szklanki mleka</strong></p><p><strong>&#8226; 2 łyżki cukru</strong></p><p><strong>&#8226; 3 banany</strong></p><p><strong>&#8226; opakowanie okrągłych biszkoptów</strong></p><p><strong>&#8226; 1 galaretka wiśniowa (ja dałam 2 galaretki na 700 ml wody)</strong></p><p><strong>&#8226; tłuszcz i bułka tarta do formy</strong></p><p></p><p>Mak opłukać, zalać 2 litrami wrzątku, zostawić na kilka godzin. Dobrze osączyć, trzykrotnie zemleć. Żółtka ubić z cukrem i 2 łyżkami wody nad parą, dodać mąkę, proszek i mak. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie połączyć z ciastem makowym. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tortownicy, piec 30-40 minut w temp. 200°C.</p><p></p><p>Budynie ugotować na 3 szklankach mleka osłodzonego 2 łyżkami cukru, wystudzić (ja odczekałam trochę i wyłożyłam jeszcze ciepły na ciasto, bo zaczął gęstnieć). Wyłożyć na ciasto makowe, przykryć plasterkami bananów, biszkoptami i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.</p><p></p><p>[ATTACH=full]60095[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="inula, post: 1075686, member: 12086"] Przepis pochodzi z 'Poradnika domowego' z grudnia 2009, przepis nadesłała Renata R. z Olecka. Tortownica 26 cm. [B][U]Składniki:[/U] • 200 g maku • 50 g mąki • 5 jaj • 100 g cukru • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 budynie waniliowe • 3 szklanki mleka • 2 łyżki cukru • 3 banany • opakowanie okrągłych biszkoptów • 1 galaretka wiśniowa (ja dałam 2 galaretki na 700 ml wody) • tłuszcz i bułka tarta do formy[/B] Mak opłukać, zalać 2 litrami wrzątku, zostawić na kilka godzin. Dobrze osączyć, trzykrotnie zemleć. Żółtka ubić z cukrem i 2 łyżkami wody nad parą, dodać mąkę, proszek i mak. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie połączyć z ciastem makowym. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tortownicy, piec 30-40 minut w temp. 200°C. Budynie ugotować na 3 szklankach mleka osłodzonego 2 łyżkami cukru, wystudzić (ja odczekałam trochę i wyłożyłam jeszcze ciepły na ciasto, bo zaczął gęstnieć). Wyłożyć na ciasto makowe, przykryć plasterkami bananów, biszkoptami i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić. [ATTACH=full]60095[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
ciasto 'Trzy kolory'
Bottom