Znalazłam ten przepis niedawno w jakiejś starszej książce kucharskiej i tak mi się spodobało, że musiałam zrobić, chociaż wielką fanką ananasa nie jestem
Pierwszy raz robiłam i próbowałam ciasto twarogowe i okazało się ono całkiem smaczne. Nie jestem jednak do końca przekonana do tego ciasta. Moją rodzinę też ono podzieliło, dlatego chętnie poczytam opinie innych, o ile któs odważy się je jeszcze poza mną upiec
Składniki (forma 24-26cm):
- 75g twarogu
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki oleju
- 125g cukru (50g + 75g)
- 200g mąki (150g +50g)
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ananas (ok. 1kg)
- 2 jajka
- ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 250ml kwaśnej śmietany
Przygotowanie ciasta:
Twaróg, mleko, olej, 50g cukru, sól, 150g mąki i proszek do pieczenia zagnieść na gładkie ciasto. Dwie trzecie ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wyłożyć nim dno formy. Z pozostałego ciasta zrobić wałek i uformować brzegi ciasta.
Ananas obrać i pokroić na ćwiartki. Usunąć twardy rdzeń i pokroić miąższ na kawałki.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i skórką cytrynową na puszystą masę. Ucierając wciąż dodawać na zmianę pozostałą mąkę i kwaśną śmietanę. Białka ubić na pianę i połączyć z masą.
Kawałki ananasa ułożyć na spodzie z ciasta i przykryć masą. Piec w 200⁰C (piekłam w 190, trzeba uważać by nie spiec za bardzo góry ciasta) przez ok. 40 min.


Pierwszy raz robiłam i próbowałam ciasto twarogowe i okazało się ono całkiem smaczne. Nie jestem jednak do końca przekonana do tego ciasta. Moją rodzinę też ono podzieliło, dlatego chętnie poczytam opinie innych, o ile któs odważy się je jeszcze poza mną upiec
Składniki (forma 24-26cm):
- 75g twarogu
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki oleju
- 125g cukru (50g + 75g)
- 200g mąki (150g +50g)
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ananas (ok. 1kg)
- 2 jajka
- ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 250ml kwaśnej śmietany
Przygotowanie ciasta:
Twaróg, mleko, olej, 50g cukru, sól, 150g mąki i proszek do pieczenia zagnieść na gładkie ciasto. Dwie trzecie ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wyłożyć nim dno formy. Z pozostałego ciasta zrobić wałek i uformować brzegi ciasta.
Ananas obrać i pokroić na ćwiartki. Usunąć twardy rdzeń i pokroić miąższ na kawałki.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i skórką cytrynową na puszystą masę. Ucierając wciąż dodawać na zmianę pozostałą mąkę i kwaśną śmietanę. Białka ubić na pianę i połączyć z masą.
Kawałki ananasa ułożyć na spodzie z ciasta i przykryć masą. Piec w 200⁰C (piekłam w 190, trzeba uważać by nie spiec za bardzo góry ciasta) przez ok. 40 min.
