Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto wiosenne rabarbarowe z orzechami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Aseret" data-source="post: 851493" data-attributes="member: 15338"><p>CIASTO: </p><p> 17 dag masła, </p><p> - skórka otarta z 1 cytryny, </p><p> - 1/2 łyżeczka cynamonu, </p><p> - 15 dag cukru, </p><p> - 3 żółtka, </p><p> - 28 dag mąki, </p><p> - 1/2 opakowania proszku do pieczenia, </p><p> - 2 - 4 łyżki mleka, </p><p> - szczypta soli </p><p> </p><p> MASA: </p><p> - 1 kg rabarbaru, </p><p> - 6 białek, </p><p> - szczypta soli, </p><p> - 1 łyżeczka soku cytrynowego, </p><p> - 32 dag cukru, </p><p> - szczypta cynamonu, </p><p> - 20 dag mielonych orzechów laskowych, </p><p> - 10 dag siekanych orzechów laskowych, </p><p> - 2 łyżki cukru pudru.</p><p></p><p>1. Masło lekko posolić, dodać otartą skórkę z cytryny, cukier, żółtka i utrzeć na pulchną masę. </p><p> Gdy cukier się rozpuści, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamon i ucierać, dolewając mleko. </p><p> </p><p> 2. Blaszkę wyłożyć pergaminem, po czym rozsmarować ciasto. </p><p> </p><p> 3. Rabarbar obrać, pokroić na 2 cm kawałki, osączyć na bibule kuchennej. </p><p> Białka posolić, ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier.</p><p> Gotowa masa białkowa powinna być sztywna i lśniąca. </p><p>( Białka ubije się na sztywną pianę jeśli sprzęt przez nas używany będzie całkowicie oczyszczony z tłuszczu).</p><p>Na koniec dodać cynamon i sok cytrynowy. </p><p> </p><p> 4. Do ubitych białek włożyć rabarbar, wsypać mielone i posiekane orzechy, wymieszać, po czym równomiernie rozprowadzić masę na cieście. Oprószyć cukrem pudrem i wstawić do nagrzanego piekarnika. </p><p> Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 35 minut. </p><p> </p><p> [ATTACH=full]41202[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Aseret, post: 851493, member: 15338"] CIASTO: 17 dag masła, - skórka otarta z 1 cytryny, - 1/2 łyżeczka cynamonu, - 15 dag cukru, - 3 żółtka, - 28 dag mąki, - 1/2 opakowania proszku do pieczenia, - 2 - 4 łyżki mleka, - szczypta soli MASA: - 1 kg rabarbaru, - 6 białek, - szczypta soli, - 1 łyżeczka soku cytrynowego, - 32 dag cukru, - szczypta cynamonu, - 20 dag mielonych orzechów laskowych, - 10 dag siekanych orzechów laskowych, - 2 łyżki cukru pudru. 1. Masło lekko posolić, dodać otartą skórkę z cytryny, cukier, żółtka i utrzeć na pulchną masę. Gdy cukier się rozpuści, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamon i ucierać, dolewając mleko. 2. Blaszkę wyłożyć pergaminem, po czym rozsmarować ciasto. 3. Rabarbar obrać, pokroić na 2 cm kawałki, osączyć na bibule kuchennej. Białka posolić, ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Gotowa masa białkowa powinna być sztywna i lśniąca. ( Białka ubije się na sztywną pianę jeśli sprzęt przez nas używany będzie całkowicie oczyszczony z tłuszczu). Na koniec dodać cynamon i sok cytrynowy. 4. Do ubitych białek włożyć rabarbar, wsypać mielone i posiekane orzechy, wymieszać, po czym równomiernie rozprowadzić masę na cieście. Oprószyć cukrem pudrem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 35 minut. [ATTACH=full]41202[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto wiosenne rabarbarowe z orzechami
Top
Bottom