- Wrz 20, 2004
- 22,942
- 0
- 36
Przepis pochodzi z książeczki 'Czekolada' autorstwa Jacqueline Bellefontaine.
Proste ciasto dla sympatyków białej czekolady.
Składniki na spód:
2 jajka
4 łyżki cukru
5,5 łyżki mąki
50 g rozpuszczonej białej czekolady
Wykonanie spodu:
Ubić dobrze jajka z cukrem, połączyć z mąką, dodać rozpuszczoną czekoladę. Piec w tortownicy uprzednio wysmarowanej tłuszczem, wysypanej mąką w temp ok 180 st C przez 20-25 minut.
W czasie, kiedy spód stygnie, przygotowujemy masę truflową.
Składniki na masę:
350 g białej czekolady
300 ml śmietany kremówki (czyli 30% bądź 36%)
250 ml twarożku o gęstej konsystencji.
Wykonanie masy:
Śmietankę zagotować i powoli dodawać kawałkami czekoladę ciągle intensywnie mieszając. Do wystudzonej masy dodać serek. Wylać na spód, wstawić do lodówki i uzbroić się w cierpliwość. Książkowo powinno być to tylko 120 minut, u mnie było grubo ponad te 2 godziny.
Ciasto przewidziane na tortownicę o średnicy 20 cm. Moje było w 18 cm, stąd spód zbyt wysoki i chyba jednak dodatek czekolady do spodu spowodował, że wyszedł placek podobny do biszkopta, ale jednak bardziej twardy, co początkowo mi przeszkadzało. I chyba następnym razem wolałabym albo bardzo niski taki spód (połowę porcji), albo wyższy, jednak bardziej puszysty biszkopt.
Przez niedopatrzenie nabyłam serek/twarożek tylko o pojemności 200 ml, ale nie uważam tego za duży problem, bo przypuszczalnie masa z większą ilością tego serka tężałaby dłużej. Po nocy w lodówce masa była dużo bardziej stabilna, niż po kilku godzinach.
Proste ciasto dla sympatyków białej czekolady.

Składniki na spód:
2 jajka
4 łyżki cukru
5,5 łyżki mąki
50 g rozpuszczonej białej czekolady
Wykonanie spodu:
Ubić dobrze jajka z cukrem, połączyć z mąką, dodać rozpuszczoną czekoladę. Piec w tortownicy uprzednio wysmarowanej tłuszczem, wysypanej mąką w temp ok 180 st C przez 20-25 minut.
W czasie, kiedy spód stygnie, przygotowujemy masę truflową.
Składniki na masę:
350 g białej czekolady
300 ml śmietany kremówki (czyli 30% bądź 36%)
250 ml twarożku o gęstej konsystencji.
Wykonanie masy:
Śmietankę zagotować i powoli dodawać kawałkami czekoladę ciągle intensywnie mieszając. Do wystudzonej masy dodać serek. Wylać na spód, wstawić do lodówki i uzbroić się w cierpliwość. Książkowo powinno być to tylko 120 minut, u mnie było grubo ponad te 2 godziny.
Ciasto przewidziane na tortownicę o średnicy 20 cm. Moje było w 18 cm, stąd spód zbyt wysoki i chyba jednak dodatek czekolady do spodu spowodował, że wyszedł placek podobny do biszkopta, ale jednak bardziej twardy, co początkowo mi przeszkadzało. I chyba następnym razem wolałabym albo bardzo niski taki spód (połowę porcji), albo wyższy, jednak bardziej puszysty biszkopt.
Przez niedopatrzenie nabyłam serek/twarożek tylko o pojemności 200 ml, ale nie uważam tego za duży problem, bo przypuszczalnie masa z większą ilością tego serka tężałaby dłużej. Po nocy w lodówce masa była dużo bardziej stabilna, niż po kilku godzinach.


Ostatnią edycję dokonał moderator: