Jeszcze jedna wariacja na temat ciasta z białek. Było już kilka więc nie wiem czy się nie powtórzę ale...już po karnawale a białka z pączków i faworków ciągle oblegają lodówkę.
To jest takie codzienne ciasto, do kawy, raczej niepopisowe
ciasto - składniki:
1 szklanka białek
1 szklanka brazowego cukru (trzcinowego)
0,5 szklanki mąki zwykłej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
ciasto - wykonanie:
1. obie mąki mieszamy, przesiewamy i dodajemy proszek do pieczenia;
2. białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli;
3. dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając;
4. dodajemy mąkę z proszkiem, mieszamy;
5. dodajemy olej, mieszamy;
6. dodajemy dodatki, mieszamy;
7. ciasto wylewamy na posmarowaną i posypaną mąką blachę;
8. pieczemy;
9. po ostudzeniu można je posypać cukrem pudrem lub polać jakąś polewą
dodatki, niekoniecznie wszystkie razem
:
2 łyżki cynamonu
2 łyżki cacao
2 łyżki przyprawy do pierników
0,5 szklanki wiórków koksowych
bakalie
wanilia lub cukier waniliowy
skórki z cytryny lub pomarańczy
olejki zapachowe (np:. waniliowy/migdałowy/śmietankowy)
moja dzisiejsza wersja, to: cynamon, wiórka i olejek migdałowy
Uwagi:
- piszę ubijamy, mieszamy ale oczywiście wszystkie te czynności można zastapić mikserem,
- temp. ok. 180-200 st.,
- foremka, u mnie tortowa 22 cm,
- dodanie mąki ziemniaczanej i oleju powoduje, że ciasto jest bardziej mokre,
- dodanie cukru trzcinowego powoduje, że ciasto nie jest tak bardzo słodkie a sam przepis staje się bardziej ekologiczny
, można go oczywiście zastąpić cukrem białym.

To jest takie codzienne ciasto, do kawy, raczej niepopisowe
ciasto - składniki:
1 szklanka białek
1 szklanka brazowego cukru (trzcinowego)
0,5 szklanki mąki zwykłej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
ciasto - wykonanie:
1. obie mąki mieszamy, przesiewamy i dodajemy proszek do pieczenia;
2. białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli;
3. dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając;
4. dodajemy mąkę z proszkiem, mieszamy;
5. dodajemy olej, mieszamy;
6. dodajemy dodatki, mieszamy;
7. ciasto wylewamy na posmarowaną i posypaną mąką blachę;
8. pieczemy;
9. po ostudzeniu można je posypać cukrem pudrem lub polać jakąś polewą
dodatki, niekoniecznie wszystkie razem
2 łyżki cynamonu
2 łyżki cacao
2 łyżki przyprawy do pierników
0,5 szklanki wiórków koksowych
bakalie
wanilia lub cukier waniliowy
skórki z cytryny lub pomarańczy
olejki zapachowe (np:. waniliowy/migdałowy/śmietankowy)
moja dzisiejsza wersja, to: cynamon, wiórka i olejek migdałowy
Uwagi:
- piszę ubijamy, mieszamy ale oczywiście wszystkie te czynności można zastapić mikserem,
- temp. ok. 180-200 st.,
- foremka, u mnie tortowa 22 cm,
- dodanie mąki ziemniaczanej i oleju powoduje, że ciasto jest bardziej mokre,
- dodanie cukru trzcinowego powoduje, że ciasto nie jest tak bardzo słodkie a sam przepis staje się bardziej ekologiczny