- Lut 18, 2007
- 3,488
- 0
- 0
nie znam źródła tego przepisu , bo mam go w zeszycie od lat. Miałam piec pleśniaka, ale tak przeglądałam kartki i ten przepis wpadł mi w oko
.
Ciasto wyszło nie za słodkie , z puszysta pianką i na dodatek nawet moje starsze dziecko je jadło
Składniki :
2,5 szkl. mąki
5 jajek
1 kostka margaryny
szczypta soli
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe
puszka brzoskwiń
1/2 szklanki cukru pudru (ja dałam zwykły cukier, bo taki tylko miałam)
Wykonanie:
Z mąki , proszku do pieczenia, soli , cukru ,żółtek i margaryny zagnieść ciasto , podzielić na dwie części i schować na ok. 2 godz. do zamrażalnika.
Po tym czasie jedną część ciasta zetrzeć na tarce na blachę (lekko przygniećś) i wstawić do piekarnika (nagrzanego do 180 oC) na ok. 7-8 min. Ugotować budyń w mniejszej ilości mleka (ok 750 ml) i gorący wylać na podpieczone ciasto.
Pokrojone brzoskwinie ułożyć na warstwie budyniu, na to wylać pianę ubitą z białek z cukrem. I na koniec zetrzeć drugą część ciasta na pianę.
Ciasto piec ok 40 min.
a wyszło mi tak

Ciasto wyszło nie za słodkie , z puszysta pianką i na dodatek nawet moje starsze dziecko je jadło
Składniki :
2,5 szkl. mąki
5 jajek
1 kostka margaryny
szczypta soli
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe
puszka brzoskwiń
1/2 szklanki cukru pudru (ja dałam zwykły cukier, bo taki tylko miałam)
Wykonanie:
Z mąki , proszku do pieczenia, soli , cukru ,żółtek i margaryny zagnieść ciasto , podzielić na dwie części i schować na ok. 2 godz. do zamrażalnika.
Po tym czasie jedną część ciasta zetrzeć na tarce na blachę (lekko przygniećś) i wstawić do piekarnika (nagrzanego do 180 oC) na ok. 7-8 min. Ugotować budyń w mniejszej ilości mleka (ok 750 ml) i gorący wylać na podpieczone ciasto.
Pokrojone brzoskwinie ułożyć na warstwie budyniu, na to wylać pianę ubitą z białek z cukrem. I na koniec zetrzeć drugą część ciasta na pianę.
Ciasto piec ok 40 min.
a wyszło mi tak