Właśnie nie poprawiałam, bo myślałam, że siem pojawi
Już daję przepis:
Ciasto kruche:
3 niepełne szklanki mąki
12 łyżek cukru pudru
300 g masła
4 żółtka
2 łyżki kakao
Z mąki, cukru, masła i żółtek zagnieść ciasto. Połowę ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki 25 x 34 cm.
Podpiec 10-15 min w 180 st.
Z pozostałego ciasta odciąć część i zagnieść z kakao, a następnie oba kawałki zamrozić.
Masa budyniowa:
4 szkl mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu.
Ponadto:
1 kg wiśni (ja dałam mirabelki)
8 łyżek cukru
4 białka
Ostudzoną masę budyniową wylać na podpieczone ciasto i rozsmarować równomiernie na całej powierzchni. Na budyniu ułożyć wiśnie.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i rozsmarować na owocach. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe zamrożone ciasto.
Piec jeszcze 40-45 min w 180 st.
