- Lis 28, 2005
- 33,928
- 6,344
- 113
CIASTO Z CAŁYMI GRUSZKAMI
z książki Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej "Święta bez pszenicy"
http://bistro24.pl/gotowanie/galerie/swiet...15,obraz,7.html
Syrop:
3 gruszki (najlepiej wąskie i podłużne) - ja wzięłam pięć niewielkich gruszek rocha
50 g ksylitolu
sok z 1/2 cytryny
1 laska cynamonu
1/2 łyżeczki całych goździków
Ciasto:
100 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
60 g mąki migdałowej (lub innej orzechowej) - u mnie mielone migdały
40 g mąki kokosowej
60 g pełnoziarnistej mąki ryżowej - ja zamiast mąki ryżowej i kokosowej dałam 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej; dorzuciłam też łyżkę drobnych wiórków kokosowych
250 g mleka kokosowego
70 g ksylitolu
1 czubata łyżka miodu (zamiennie syropu daktylowego lub melasy z karobu)
3 jajka
2 łyżki kakao lub karobu
1 łyżeczka gęstego ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka domowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki imbiru - u mnie cała łyżeczka
1 lekko czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Przygotuj gruszki w syropie. Do garnka wlej 700–800 ml wody, wrzuć ksylitol i przyprawy, wlej sok z cytryny. Gruszki obierz, ale nie przekrawaj i nie usuwaj ogonków.
Włóż owoce do formy, w której będziesz piec ciasto, i sprawdź, czy nie są za duże. Gruszki powinny mieścić się swobodnie, z zapasem. Jeśli są zbyt pękate, odetnij nieco miąższu z dolnej części. Obrane gruszki z ogonkami wrzuć do syropu, postaw garnek na ogniu i gotuj delikatnie, aż będą miękkie (mniej więcej 20 minut - moim gruszkom wystarczyło dziesięć).
Wyjmij i odstaw do całkowitego przestudzenia. Syropu możesz użyć do słodzenia i aromatyzowania napojów lub innych wypieków.
Przygotuj ciasto. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąki, kakao lub karob, przyprawy i proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksuj jajka z ksylitolem, miodem i wanilią. Dodaj mleko kokosowe, wymieszaj. Na końcu wsypuj partiami suche składniki i dokładnie wyrób ciasto. Przelej masę do keksówki o wymiarach 26 × 10 cm. Włóż w ciasto gruszki, ogonkami do góry lub lekko na bok, w małych odstępach. Jeśli nie chcesz, by ogonki gruszek przypaliły się podczas pieczenia, owiń je folią aluminiową.
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 55–60 minut. Przestudzone polej rozpuszczoną czekoladą bądź lukrem albo posyp ksylitolowym pudrem. Zjedz w ciągu 2 dni. Przechowuj w chłodnym miejscu.

z książki Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej "Święta bez pszenicy"
http://bistro24.pl/gotowanie/galerie/swiet...15,obraz,7.html
Syrop:
3 gruszki (najlepiej wąskie i podłużne) - ja wzięłam pięć niewielkich gruszek rocha
50 g ksylitolu
sok z 1/2 cytryny
1 laska cynamonu
1/2 łyżeczki całych goździków
Ciasto:
100 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
60 g mąki migdałowej (lub innej orzechowej) - u mnie mielone migdały
40 g mąki kokosowej
60 g pełnoziarnistej mąki ryżowej - ja zamiast mąki ryżowej i kokosowej dałam 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej; dorzuciłam też łyżkę drobnych wiórków kokosowych
250 g mleka kokosowego
70 g ksylitolu
1 czubata łyżka miodu (zamiennie syropu daktylowego lub melasy z karobu)
3 jajka
2 łyżki kakao lub karobu
1 łyżeczka gęstego ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka domowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki imbiru - u mnie cała łyżeczka
1 lekko czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Przygotuj gruszki w syropie. Do garnka wlej 700–800 ml wody, wrzuć ksylitol i przyprawy, wlej sok z cytryny. Gruszki obierz, ale nie przekrawaj i nie usuwaj ogonków.
Włóż owoce do formy, w której będziesz piec ciasto, i sprawdź, czy nie są za duże. Gruszki powinny mieścić się swobodnie, z zapasem. Jeśli są zbyt pękate, odetnij nieco miąższu z dolnej części. Obrane gruszki z ogonkami wrzuć do syropu, postaw garnek na ogniu i gotuj delikatnie, aż będą miękkie (mniej więcej 20 minut - moim gruszkom wystarczyło dziesięć).
Wyjmij i odstaw do całkowitego przestudzenia. Syropu możesz użyć do słodzenia i aromatyzowania napojów lub innych wypieków.
Przygotuj ciasto. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąki, kakao lub karob, przyprawy i proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksuj jajka z ksylitolem, miodem i wanilią. Dodaj mleko kokosowe, wymieszaj. Na końcu wsypuj partiami suche składniki i dokładnie wyrób ciasto. Przelej masę do keksówki o wymiarach 26 × 10 cm. Włóż w ciasto gruszki, ogonkami do góry lub lekko na bok, w małych odstępach. Jeśli nie chcesz, by ogonki gruszek przypaliły się podczas pieczenia, owiń je folią aluminiową.
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 55–60 minut. Przestudzone polej rozpuszczoną czekoladą bądź lukrem albo posyp ksylitolowym pudrem. Zjedz w ciągu 2 dni. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: