Ciasto z całymi gruszkami

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,928
6,344
113
CIASTO Z CAŁYMI GRUSZKAMI

z książki Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej "Święta bez pszenicy"
http://bistro24.pl/gotowanie/galerie/swiet...15,obraz,7.html

Syrop:
3 gruszki (najlepiej wąskie i podłużne) - ja wzięłam pięć niewielkich gruszek rocha
50 g ksylitolu
sok z 1/2 cytryny
1 laska cynamonu
1/2 łyżeczki całych goździków

Ciasto:
100 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
60 g mąki migdałowej (lub innej orzechowej) - u mnie mielone migdały
40 g mąki kokosowej
60 g pełnoziarnistej mąki ryżowej - ja zamiast mąki ryżowej i kokosowej dałam 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej; dorzuciłam też łyżkę drobnych wiórków kokosowych
250 g mleka kokosowego
70 g ksylitolu
1 czubata łyżka miodu (zamiennie syropu daktylowego lub melasy z karobu)
3 jajka
2 łyżki kakao lub karobu
1 łyżeczka gęstego ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka domowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki imbiru - u mnie cała łyżeczka
1 lekko czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Przygotuj gruszki w syropie. Do garnka wlej 700–800 ml wody, wrzuć ksylitol i przyprawy, wlej sok z cytryny. Gruszki obierz, ale nie przekrawaj i nie usuwaj ogonków.
Włóż owoce do formy, w której będziesz piec ciasto, i sprawdź, czy nie są za duże. Gruszki powinny mieścić się swobodnie, z zapasem. Jeśli są zbyt pękate, odetnij nieco miąższu z dolnej części. Obrane gruszki z ogonkami wrzuć do syropu, postaw garnek na ogniu i gotuj delikatnie, aż będą miękkie (mniej więcej 20 minut - moim gruszkom wystarczyło dziesięć).
Wyjmij i odstaw do całkowitego przestudzenia. Syropu możesz użyć do słodzenia i aromatyzowania napojów lub innych wypieków.
Przygotuj ciasto. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąki, kakao lub karob, przyprawy i proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksuj jajka z ksylitolem, miodem i wanilią. Dodaj mleko kokosowe, wymieszaj. Na końcu wsypuj partiami suche składniki i dokładnie wyrób ciasto. Przelej masę do keksówki o wymiarach 26 × 10 cm. Włóż w ciasto gruszki, ogonkami do góry lub lekko na bok, w małych odstępach. Jeśli nie chcesz, by ogonki gruszek przypaliły się podczas pieczenia, owiń je folią aluminiową.
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 55–60 minut. Przestudzone polej rozpuszczoną czekoladą bądź lukrem albo posyp ksylitolowym pudrem. Zjedz w ciągu 2 dni. Przechowuj w chłodnym miejscu.

korzenne_ciasto_gryczane_z_ca_ymi_gruszkami.jpg

Załączniki

• korzenne_ciasto_gryczane_z_ca_ymi_gruszkami.jpg
    korzenne_ciasto_gryczane_z_ca_ymi_gruszkami.jpg
    87.9 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Fajne ciasto, ładnie się prezentuje i smaki moje
Ja przed chwilą dostałam wygraną na FB(trzeba było podać ile jest przepisów w całej trylogii polskiej edycji Bez pszenicy, ja sobie z bloga autorki policzyłam, bo zawsze pisała post odnośnie nowo wydanej książki i dokładną ilość przepisów w nowej książce ) 3 część pt Bez pszenicy na każdą okazję, chyba najgrubsza ze wszystkich części

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,928
6,344
113
Margot, gratulacje!!
icon_smile.gif
Tej jeszcze nie mam, ale widziałam ją w Empiku.

Moje ciasto nie wyszło takie ładne, jak autorki, ale naprawdę było smaczne, aromatyczne i wilgotne.
Następnym razem gruszki pokroję w kostkę, żeby były obecne w całym przekroju.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,928
6,344
113
No i nie będzie tych dziur dookoła owoców.
icon_smile.gif

Na zdjęciu autorki ich nie widziałam, ale robiłam z inną mąką, bo kokosowa i ryżowa wyszły, więc może dlatego?
Przyznam, że mnie denerwowały, stąd pomysł na kostkę z gruszek.
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,928
6,344
113
Dziś mąki jak w przepisie (tylko zamiast migdałowej, mielone orzechy włoskie), miód plus melasa z trzciny cukrowej i trzy surowe, pokrojone w kostkę duże gruszki:

ciasto_z_gruszkami.jpg

Piekłam w tortownicy o śr. 26 cm w 185 stopniach przez 48 minut.

Załączniki

• ciasto_z_gruszkami.jpg
    ciasto_z_gruszkami.jpg
    80.7 KB · Wyświetleń: 1

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy