Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto z całymi gruszkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1616822" data-attributes="member: 1024"><p><strong>CIASTO Z CAŁYMI GRUSZKAMI</strong></p><p></p><p>z książki Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej &quot;Święta bez pszenicy&quot;</p><p><a href="http://bistro24.pl/gotowanie/galerie/swieta-bez-pszenicy,2615,obraz,7.html" target="_blank">http://bistro24.pl/gotowanie/galerie/swiet...15,obraz,7.html</a></p><p></p><p>Syrop: </p><p>3 gruszki (najlepiej wąskie i podłużne) - ja wzięłam pięć niewielkich gruszek rocha</p><p>50 g ksylitolu </p><p>sok z 1/2 cytryny </p><p>1 laska cynamonu </p><p>1/2 łyżeczki całych goździków </p><p></p><p>Ciasto: </p><p>100 g pełnoziarnistej mąki gryczanej </p><p>60 g mąki migdałowej (lub innej orzechowej) - u mnie mielone migdały</p><p>40 g mąki kokosowej </p><p>60 g pełnoziarnistej mąki ryżowej - ja zamiast mąki ryżowej i kokosowej dałam 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej; dorzuciłam też łyżkę drobnych wiórków kokosowych</p><p>250 g mleka kokosowego </p><p>70 g ksylitolu </p><p>1 czubata łyżka miodu (zamiennie syropu daktylowego lub melasy z karobu) </p><p>3 jajka </p><p>2 łyżki kakao lub karobu </p><p>1 łyżeczka gęstego ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka domowego </p><p>1 płaska łyżeczka cynamonu </p><p>1/3 łyżeczki imbiru - u mnie cała łyżeczka</p><p>1 lekko czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia </p><p></p><p>Przygotuj gruszki w syropie. Do garnka wlej 700–800 ml wody, wrzuć ksylitol i przyprawy, wlej sok z cytryny. Gruszki obierz, ale nie przekrawaj i nie usuwaj ogonków. </p><p>Włóż owoce do formy, w której będziesz piec ciasto, i sprawdź, czy nie są za duże. Gruszki powinny mieścić się swobodnie, z zapasem. Jeśli są zbyt pękate, odetnij nieco miąższu z dolnej części. Obrane gruszki z ogonkami wrzuć do syropu, postaw garnek na ogniu i gotuj delikatnie, aż będą miękkie (mniej więcej 20 minut - moim gruszkom wystarczyło dziesięć). </p><p>Wyjmij i odstaw do całkowitego przestudzenia. Syropu możesz użyć do słodzenia i aromatyzowania napojów lub innych wypieków. </p><p>Przygotuj ciasto. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąki, kakao lub karob, przyprawy i proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksuj jajka z ksylitolem, miodem i wanilią. Dodaj mleko kokosowe, wymieszaj. Na końcu wsypuj partiami suche składniki i dokładnie wyrób ciasto. Przelej masę do keksówki o wymiarach 26 × 10 cm. Włóż w ciasto gruszki, ogonkami do góry lub lekko na bok, w małych odstępach. Jeśli nie chcesz, by ogonki gruszek przypaliły się podczas pieczenia, owiń je folią aluminiową. </p><p>Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 55–60 minut. Przestudzone polej rozpuszczoną czekoladą bądź lukrem albo posyp ksylitolowym pudrem. Zjedz w ciągu 2 dni. Przechowuj w chłodnym miejscu.</p><p></p><p>[ATTACH=full]95683[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1616822, member: 1024"] [B]CIASTO Z CAŁYMI GRUSZKAMI[/B] z książki Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej "Święta bez pszenicy" [URL="http://bistro24.pl/gotowanie/galerie/swieta-bez-pszenicy,2615,obraz,7.html"]http://bistro24.pl/gotowanie/galerie/swiet...15,obraz,7.html[/URL] Syrop: 3 gruszki (najlepiej wąskie i podłużne) - ja wzięłam pięć niewielkich gruszek rocha 50 g ksylitolu sok z 1/2 cytryny 1 laska cynamonu 1/2 łyżeczki całych goździków Ciasto: 100 g pełnoziarnistej mąki gryczanej 60 g mąki migdałowej (lub innej orzechowej) - u mnie mielone migdały 40 g mąki kokosowej 60 g pełnoziarnistej mąki ryżowej - ja zamiast mąki ryżowej i kokosowej dałam 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej; dorzuciłam też łyżkę drobnych wiórków kokosowych 250 g mleka kokosowego 70 g ksylitolu 1 czubata łyżka miodu (zamiennie syropu daktylowego lub melasy z karobu) 3 jajka 2 łyżki kakao lub karobu 1 łyżeczka gęstego ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka domowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru - u mnie cała łyżeczka 1 lekko czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Przygotuj gruszki w syropie. Do garnka wlej 700–800 ml wody, wrzuć ksylitol i przyprawy, wlej sok z cytryny. Gruszki obierz, ale nie przekrawaj i nie usuwaj ogonków. Włóż owoce do formy, w której będziesz piec ciasto, i sprawdź, czy nie są za duże. Gruszki powinny mieścić się swobodnie, z zapasem. Jeśli są zbyt pękate, odetnij nieco miąższu z dolnej części. Obrane gruszki z ogonkami wrzuć do syropu, postaw garnek na ogniu i gotuj delikatnie, aż będą miękkie (mniej więcej 20 minut - moim gruszkom wystarczyło dziesięć). Wyjmij i odstaw do całkowitego przestudzenia. Syropu możesz użyć do słodzenia i aromatyzowania napojów lub innych wypieków. Przygotuj ciasto. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąki, kakao lub karob, przyprawy i proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksuj jajka z ksylitolem, miodem i wanilią. Dodaj mleko kokosowe, wymieszaj. Na końcu wsypuj partiami suche składniki i dokładnie wyrób ciasto. Przelej masę do keksówki o wymiarach 26 × 10 cm. Włóż w ciasto gruszki, ogonkami do góry lub lekko na bok, w małych odstępach. Jeśli nie chcesz, by ogonki gruszek przypaliły się podczas pieczenia, owiń je folią aluminiową. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 55–60 minut. Przestudzone polej rozpuszczoną czekoladą bądź lukrem albo posyp ksylitolowym pudrem. Zjedz w ciągu 2 dni. Przechowuj w chłodnym miejscu. [ATTACH=full]95683[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto z całymi gruszkami
Bottom