Biszkopt:
4 jajka, 3/4 szlk cukru, pół szkl mąki zwykłej, pół szkl mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i połączyc z mąkami i proszkiem i kakao. Piec ok 35min w 180C.
Masa:
1/2 litra mleka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki zwykłej, cukier waniliowy, 2 łyzki cukru, 1 margaryna
Mleko zagotować, z mąki i cukro waniliowego ugotować budyń. Margaryne utrzeć z cukrem i zimnym budyniem.
pół kg czereśni lub wiśni, 2 galaretki wiśniowe
Biszkopt nasączyć (przegotowana woda z sokiem z cytryny). Wyłożyć na niego tężejacą galaretkę połączoną z czereśniami (biszkopt niech pozostanie w blaszce). Na całowicie zastygniętą galaretkę wyłożyć masę.
Schłodzic w lodówce.
4 jajka, 3/4 szlk cukru, pół szkl mąki zwykłej, pół szkl mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i połączyc z mąkami i proszkiem i kakao. Piec ok 35min w 180C.
Masa:
1/2 litra mleka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki zwykłej, cukier waniliowy, 2 łyzki cukru, 1 margaryna
Mleko zagotować, z mąki i cukro waniliowego ugotować budyń. Margaryne utrzeć z cukrem i zimnym budyniem.
pół kg czereśni lub wiśni, 2 galaretki wiśniowe
Biszkopt nasączyć (przegotowana woda z sokiem z cytryny). Wyłożyć na niego tężejacą galaretkę połączoną z czereśniami (biszkopt niech pozostanie w blaszce). Na całowicie zastygniętą galaretkę wyłożyć masę.
Schłodzic w lodówce.
