Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto z jabłkami i suszonymi śliwkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 1030445" data-attributes="member: 592"><p>[ATTACH=full]57027[/ATTACH]</p><p>ten pyszny placek piekłam na<a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=31955" target="_blank"><strong> Dzień Jabłka </strong></a> wspólnie z Atiną i Majanką </p><p>Przepis podaję za Atiną , w takiej postaci go dostałam @. Jedynie kruszonki zrobiłam z &#189; porcji, zresztą za namową kompanek od wspólnego pieczenia, bo mi pisały, że za dużo jej jak na jeden placek </p><p><strong>Ciasto z jabłkami i suszonymi śliwkami</strong></p><p></p><p>Wierzch/kruszonka-(zrobiłam 1/ 2 porcji)</p><p>1 3/4 szklanki maki</p><p>3 łyżki cukru</p><p>1/4 szklanki jasnego brązowego cukru</p><p>1 łyżeczka cynamonu</p><p>1/2 łyżeczki zmielonego imbiru</p><p>1/2 szklanki orzechów włoskich</p><p>170g masła, stopionego</p><p></p><p>Jabłka:</p><p>700g kwaskowatych jabłek</p><p>220g suszonych śliwek, mięsistych i miękkich</p><p>1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich</p><p>1/4 szklanki cukru</p><p>1 łyżka soku z cytryny</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>1 3/4 szklanki maki</p><p>1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>szczypta soli</p><p>175g miękkiego masła</p><p>1 1/4 szklanki cukru</p><p>3 jajka</p><p>1 łyżeczka ekstraktu z wanilii </p><p> </p><p>Kruszonka:</p><p>Wsypać mąkę, cukier, brązowy cukier, cynamon, imbir, orzechy i sol do malaksera i miksować aż orzechy będą drobniutko zmielone (można tez zmielić orzechy osobno i wymieszać z reszta składników w misce), przesypać do miski i dodać rozpuszczone, zimne masło - wymieszać do połączenia składników.</p><p></p><p>Jabłka:</p><p>Wypestkowane śliwki pokroić w kostkę, jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i każdą ćwiartkę pokroić w poprzek na 1/2cm kawałki - wymieszać z orzechami, śliwkami cukrem i sokiem cytrynowym.</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>Rozgrzać piekarnik do 180&#186;C. Formę o wymiarach 40 x 26cm posmarować masłem.</p><p>Wymieszać w misce mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodawać jajka po jednym ciągle ubijając, dodać wanilie. Wsypać mąkę w dwóch porcjach i wymieszać za każdym razem tylko do połączenia się składników. </p><p>Ciasto wyłożyć na blachę, równo rozsmarować, wysypać na wierzch nadzienie jabłkowe starając się aby rozłożyło się mniej więcej równomiernie, na to pokruszyć kruszonkę.</p><p>Piec około 40-45 minut, środek nie powinien wydawać się płynny przy dotknięciu. Wystudzić na drucianej siateczce. Można oprószyć cukrem pudrem.</p><p>[ATTACH=full]57026[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 1030445, member: 592"] [ATTACH=full]57027[/ATTACH] ten pyszny placek piekłam na[URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=31955"][B] Dzień Jabłka [/B][/URL] wspólnie z Atiną i Majanką Przepis podaję za Atiną , w takiej postaci go dostałam @. Jedynie kruszonki zrobiłam z ½ porcji, zresztą za namową kompanek od wspólnego pieczenia, bo mi pisały, że za dużo jej jak na jeden placek [B]Ciasto z jabłkami i suszonymi śliwkami[/B] Wierzch/kruszonka-(zrobiłam 1/ 2 porcji) 1 3/4 szklanki maki 3 łyżki cukru 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru 1/2 szklanki orzechów włoskich 170g masła, stopionego Jabłka: 700g kwaskowatych jabłek 220g suszonych śliwek, mięsistych i miękkich 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich 1/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Ciasto: 1 3/4 szklanki maki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 175g miękkiego masła 1 1/4 szklanki cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Kruszonka: Wsypać mąkę, cukier, brązowy cukier, cynamon, imbir, orzechy i sol do malaksera i miksować aż orzechy będą drobniutko zmielone (można tez zmielić orzechy osobno i wymieszać z reszta składników w misce), przesypać do miski i dodać rozpuszczone, zimne masło - wymieszać do połączenia składników. Jabłka: Wypestkowane śliwki pokroić w kostkę, jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i każdą ćwiartkę pokroić w poprzek na 1/2cm kawałki - wymieszać z orzechami, śliwkami cukrem i sokiem cytrynowym. Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Formę o wymiarach 40 x 26cm posmarować masłem. Wymieszać w misce mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodawać jajka po jednym ciągle ubijając, dodać wanilie. Wsypać mąkę w dwóch porcjach i wymieszać za każdym razem tylko do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć na blachę, równo rozsmarować, wysypać na wierzch nadzienie jabłkowe starając się aby rozłożyło się mniej więcej równomiernie, na to pokruszyć kruszonkę. Piec około 40-45 minut, środek nie powinien wydawać się płynny przy dotknięciu. Wystudzić na drucianej siateczce. Można oprószyć cukrem pudrem. [ATTACH=full]57026[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto z jabłkami i suszonymi śliwkami
Top
Bottom