Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto z jednym jajkiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1713724" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Ciasto z jednym jajkiem</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu:</p><p><a href="https://www.doradcasmaku.pl/przepis-ciasto-z-jednego-jajka-151655" target="_blank">https://www.doradcasmaku.pl/przepis-ciasto-z-jednego-jajka-151655</a></p><p></p><p>W przepisie źródłowym użyto formy 36 na 24 cm, moja ma niespełna 36 na 21 cm (mierzone dołem).</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>1 szklanka cukru (dałam niepełną trzcinowego)</p><p>2 szklanki mąki ( u mnie orkiszowa pełnoziarnista pół na pół z tortową)</p><p>1 łyżka kakao</p><p>1 łyżka cynamonu ( u mnie za pierwszym razem przyprawa do piernika, za drugim - cukier z wanilią)</p><p>1/2 słoika dżemu (dałam powidła śliwkowe)</p><p>1 szklanka mleka</p><p>3/4 szklanki oleju</p><p>1 jajko</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>1 łyżeczka sody oczyszczonej</p><p>szczypta soli</p><p>od siebie dodałam sporą garść posiekanych orzechów włoskich</p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Wymieszałam razem suche składniki, dodałam do nich mokre i krótko wymieszałam widelcem.</p><p>Piekłam ok. 38 minut w 180 stopniach.</p><p>Po przestygnięciu polałam czekoladą roztopioną z kremówką (raz ciemną, raz jasną) i posypałam posiekanymi orzechami/ migdałami.</p><p>Ciasto bardzo szybko się robi i jest nadspodziewanie smaczne - jednocześnie puszyste i wilgotne, a w dodatku długo utrzymuje świeżość.</p><p></p><p>[ATTACH]106428[/ATTACH]</p><p>[ATTACH]106427[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1713724, member: 1024"] [B]Ciasto z jednym jajkiem[/B] Źródło przepisu: [URL]https://www.doradcasmaku.pl/przepis-ciasto-z-jednego-jajka-151655[/URL] W przepisie źródłowym użyto formy 36 na 24 cm, moja ma niespełna 36 na 21 cm (mierzone dołem). [B]Składniki:[/B] 1 szklanka cukru (dałam niepełną trzcinowego) 2 szklanki mąki ( u mnie orkiszowa pełnoziarnista pół na pół z tortową) 1 łyżka kakao 1 łyżka cynamonu ( u mnie za pierwszym razem przyprawa do piernika, za drugim - cukier z wanilią) 1/2 słoika dżemu (dałam powidła śliwkowe) 1 szklanka mleka 3/4 szklanki oleju 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli od siebie dodałam sporą garść posiekanych orzechów włoskich [B]Wykonanie:[/B] Wymieszałam razem suche składniki, dodałam do nich mokre i krótko wymieszałam widelcem. Piekłam ok. 38 minut w 180 stopniach. Po przestygnięciu polałam czekoladą roztopioną z kremówką (raz ciemną, raz jasną) i posypałam posiekanymi orzechami/ migdałami. Ciasto bardzo szybko się robi i jest nadspodziewanie smaczne - jednocześnie puszyste i wilgotne, a w dodatku długo utrzymuje świeżość. [ATTACH alt="IMG_20230311_105727.jpg"]106428[/ATTACH] [ATTACH alt="IMG_20230316_124230.jpg"]106427[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto z jednym jajkiem
Top
Bottom