Zarzekałam się, jak żaba błota, że nie będę więcej piekła, bo piekarnik nie taki, bo nie ma kto zjadać itp. itd. Ale na niedzielę zamówili się znajomi na herbatkę, pod warunkiem, że zrobię coś sama, najlepiej z jagodami. Mam przeróżnych karteluszek z przepisami od przygodnych znajomych, więc postanowiłam jeden z tych przepisów wykorzystać. Nie wyszedł zbyt fotogeniczny, ładniejszy w przekroju niż w całości.
Składniki na biszkopt
1 szklanka cukru
6 małych jaj (osobno żółtka i białka)
1 szklanka mąki
pojedynczy proszek do pieczenia
1 budyń śmietankowy
3 łyżki oleju (dałam ryżowy)
masło i biszkopty do wysypania formy
Składniki na masę
1 litr jogurtu naturalnego (można wziąć maślankę lub kefir)
szklanka cukru
mała śmietana 30 % (160 lub 200 ml)
2 galaretki (brałam truskawkowe)
3/4 szklanki czarnych jagód
Żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę. Mąkę zmieszałam z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ucierając dodawałam stopniowo mąkę z dodatkami, na koniec dolałam olej, jeszcze chwilę ucierałam i lekko połączyłam z pianą ubitą z pozostałych białek. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarowałam masłem i wysypałam przesianymi przez sitko biszkoptami. Wlałam ciasto i piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st przez ponad pół godziny. Potrzebna była próba patyczkiem. Upieczony biszkopt, po ochłodzeniu wyjęłam z tortownicy i na blaszce od tortownicy zostawiłam do następnego dnia. Po tym czasie przekroiłam go poziomo na dwie części.
Galaretki rozpuściłam w pół szklance wody i zostawiłam do ochłodzenia i lekkiego stężenia. Jogurt zmiksowałam ze śmietanką, pod koniec dodałam tężejące galaretki, jeszcze chwilę miksowałam, póżniej wymieszałam z jagodami i odstawiłam do ochłodzenia. Kiedy masa była jeszcze plastyczna, 3/4 masy posmarowałam biszkopt, przykryłam drugim krążkiem i resztą masy posmarowałam wierzch i boki. Wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia masy.
Było to bardzo smaczne.

Składniki na biszkopt
1 szklanka cukru
6 małych jaj (osobno żółtka i białka)
1 szklanka mąki
pojedynczy proszek do pieczenia
1 budyń śmietankowy
3 łyżki oleju (dałam ryżowy)
masło i biszkopty do wysypania formy
Składniki na masę
1 litr jogurtu naturalnego (można wziąć maślankę lub kefir)
szklanka cukru
mała śmietana 30 % (160 lub 200 ml)
2 galaretki (brałam truskawkowe)
3/4 szklanki czarnych jagód
Żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę. Mąkę zmieszałam z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ucierając dodawałam stopniowo mąkę z dodatkami, na koniec dolałam olej, jeszcze chwilę ucierałam i lekko połączyłam z pianą ubitą z pozostałych białek. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarowałam masłem i wysypałam przesianymi przez sitko biszkoptami. Wlałam ciasto i piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st przez ponad pół godziny. Potrzebna była próba patyczkiem. Upieczony biszkopt, po ochłodzeniu wyjęłam z tortownicy i na blaszce od tortownicy zostawiłam do następnego dnia. Po tym czasie przekroiłam go poziomo na dwie części.
Galaretki rozpuściłam w pół szklance wody i zostawiłam do ochłodzenia i lekkiego stężenia. Jogurt zmiksowałam ze śmietanką, pod koniec dodałam tężejące galaretki, jeszcze chwilę miksowałam, póżniej wymieszałam z jagodami i odstawiłam do ochłodzenia. Kiedy masa była jeszcze plastyczna, 3/4 masy posmarowałam biszkopt, przykryłam drugim krążkiem i resztą masy posmarowałam wierzch i boki. Wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia masy.
Było to bardzo smaczne.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: