Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 993059" data-attributes="member: 2721"><p><u>[ATTACH=full]54048[/ATTACH]</u></p><p><u></u></p><p><u></u></p><p><u>Biszkopt:</u></p><p><u></u>3 jajka</p><p>100 g cukru</p><p>100 g mąki pszennej</p><p>50 g maki ziemniaczanej</p><p></p><p><u>Masa karpatkowa:</u></p><p>1 opakowanie budyniu ( proszek) waniliowego</p><p>100 g cukru</p><p>2 żółtka</p><p>0,5 l mleka</p><p>2 łyżki mąki pszennej</p><p>65 g zimnego masła ( ok. 1/3 kostki, mającej 200g) </p><p></p><p><u>Galaretka truskawkowa</u></p><p><u>Truskawki</u></p><p><u></u></p><p><u>Biszkopt:</u></p><p><u></u>Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodać żółtka. Nadal mieszając, dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Formę do pieczenia (<strong> 26 x 19 cm</strong>) wyłożyć papierem. Wlać ciasto i piec ok. 35 min w 170 st. Kiedy biszkopt się piecze, przygotować krem.</p><p></p><p><u>Krem:</u></p><p><u></u>Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać 250 ml mleka i dalej mieszając, dodać proszek budyniowy i 2 łyżki mąki.</p><p></p><p>Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę budyniową i gotować mieszając. Kiedy krem się ugotuje i zgęstnieje, dodać do niego starte zimne masło. Wymieszać</p><p></p><p>Z upieczonego biszkoptu ostrożnie ściąć przyrumienioną &quot;skórkę&quot;. Wyłożyć krem i wyrównać. Na kremie ułożyć przekrojone truskawki. Odstawić do wystudzenia.</p><p></p><p>W tym czasie przygotować galaretkę. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wlać ją na ciasto. Odstawić do lodówki do ostatecznego zastygnięcia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 993059, member: 2721"] [U][ATTACH=full]54048[/ATTACH] Biszkopt: [/U]3 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 50 g maki ziemniaczanej [U]Masa karpatkowa:[/U] 1 opakowanie budyniu ( proszek) waniliowego 100 g cukru 2 żółtka 0,5 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 65 g zimnego masła ( ok. 1/3 kostki, mającej 200g) [U]Galaretka truskawkowa Truskawki Biszkopt: [/U]Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodać żółtka. Nadal mieszając, dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Formę do pieczenia ([B] 26 x 19 cm[/B]) wyłożyć papierem. Wlać ciasto i piec ok. 35 min w 170 st. Kiedy biszkopt się piecze, przygotować krem. [U]Krem: [/U]Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać 250 ml mleka i dalej mieszając, dodać proszek budyniowy i 2 łyżki mąki. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę budyniową i gotować mieszając. Kiedy krem się ugotuje i zgęstnieje, dodać do niego starte zimne masło. Wymieszać Z upieczonego biszkoptu ostrożnie ściąć przyrumienioną "skórkę". Wyłożyć krem i wyrównać. Na kremie ułożyć przekrojone truskawki. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować galaretkę. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wlać ją na ciasto. Odstawić do lodówki do ostatecznego zastygnięcia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami
Top
Bottom