Ciasto z kremem truskawkowym i musem truskawkowym

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,418
8,276
113
Przepis wzięłam z tej strony: https://kuchniamagdy.pl/przepisy/ciasta-i-slodkosci/ciasto-z-kremem-i-musem-truskawkowym/

Składniki na biszkopt:
80 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
25 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
80 g cukru
szczypta soli

Składniki na krem truskawkowy:
700 g truskawek
800 ml śmietanki kremówki 30% (dałam 750 ml – 3 małe opakowania)
130 g cukru pudru
250 g serka mascarpone
23 g żelatyny (około 3 łyżki)

Składniki na mus truskawkowy:
300 g truskawek
1 łyżka żelatyny
60 ml wrzątku do żelatyny
(dodałam też łyżkę cukru)

Składniki na poncz do biszkoptu:
150 ml przegotowanej wody
1 łyżka cukru

Wykonanie:
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż cukier przestanie chrzęścić. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser. Przesiewamy mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką (np. drewnianą). Ciasto wylewamy do foremki prostokątnej, o wymiarach 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 160 – 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku, a następnie na kolejne 15 min w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Po tym czasie biszkopt wyciągamy z piekarnika i studzimy. Możemy też, zaraz po upieczeniu, wyjąć blaszkę z piekarnika, zrzucić ją z wysokości 50 cm i zostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu odcinamy ciasto od rantów foremki i wyjmujemy biszkopt. Ściągamy papier, a następnie ścinamy wierzchnią skórkę biszkoptu, ponieważ skórka będzie się odklejać od biszkoptu razem z masą. Blaszkę ponownie wykładamy czystym papierem do pieczenia i wkładamy biszkopt do środka. Biszkopt nasączamy ponczem po całej powierzchni, przygotowanym z wymieszania wody i cukru.

Krem truskawkowy
Do garnka dajemy truskawki i blenderem miksujemy na mus. Wsypujemy cukier puder i garnek stawiamy na gazie. Podgrzewamy, aż masa się zagotuje. Po doprowadzeniu do zagotowania, gotujemy mus przez kilka minut. Następnie garnek ściągamy z gazu i wsypujemy żelatynę. Dokładnie mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki. Zostawiamy do wystudzenia. Gdy mus truskawkowy stygnie, mieszajmy go co jakiś czas.
Do miski dajemy śmietankę kremówkę 30%, dobrze schłodzoną i ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i wszystko razem ubijamy na sztywno. Na koniec dodajemy stopniowo wystudzony mus truskawkowy i miksujemy do połączenia składników.

Składamy ciasto
Na biszkopt wykładamy cały krem truskawkowy, wierzch ładnie równamy.

Mus truskawkowy
Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy 50 ml wrzątku. Truskawki mielimy blenderem na mus. Wlewamy wcześniej rozrobioną żelatynę, dokładnie mieszamy. Taki mus wylewamy na wierzch ciasta rozprowadzając po całej powierzchni.
Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na 12 godz. Ciasto również przechowujemy w lodówce, najlepiej w zamkniętym pojemniku.
Smacznego!

Moje uwagi:
- śmietanki dałam 750 ml, żeby nie otwierać kolejnego opakowania,
- do truskawek, które miksowałam na mus, dodałam łyżkę cukru,
- poznańska natura nie pozwoliła mi ścinać biszkoptu (bo co miałabym zrobić ze ściankami, przecież nie wyrzucę ;-), więc odwróciłam biszkopt spodem do góry i ten spód nasączyłam ponczem - nic się odklejało).

Zdjęcie moje :)
20250622_171809.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy