- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Naprawde super proste ciasto o cudownym zapachu i smaku bergamotki. Dla Margot
2 cytryny bergamotki, skorka z nich starta i sok z jednej (ok. 2 lyzek)
200g oleju kokosowego, roztopionego i przestudzonego
4 jajka
175g xylitolu
275g maki orkiszowej (moja byla srednia)
3 lyzeczki proszku do pieczenia
25g maku suchego
4 lyzki mleka migdalowego
Piec rozrzalam do 180C. Rynienke wysmarowalam tluszczem i wylozylam papierem do pieczenia.
Do przestudzonego oleju dodajalam jajka i dobrze je z nim roztrzepalam. Do miski przesialam make i proszek, wmieszalam xylitol, mak i skorke otarta z cytryn. Wlalam olej z jajkami, mleko migdalowe i sok z 1 bergamotki. Wymieszalam. Ciasto jest dosc plynne i latwo daje sie przelozyc do foremki.
Pieklam 40 min. Wystudzilam na kratce. Ciasto polalam biala czekolada (100g) rozpuszczona z lyzka masla. Mozna zrobic lukier lub inna polewe.

2 cytryny bergamotki, skorka z nich starta i sok z jednej (ok. 2 lyzek)
200g oleju kokosowego, roztopionego i przestudzonego
4 jajka
175g xylitolu
275g maki orkiszowej (moja byla srednia)
3 lyzeczki proszku do pieczenia
25g maku suchego
4 lyzki mleka migdalowego
Piec rozrzalam do 180C. Rynienke wysmarowalam tluszczem i wylozylam papierem do pieczenia.
Do przestudzonego oleju dodajalam jajka i dobrze je z nim roztrzepalam. Do miski przesialam make i proszek, wmieszalam xylitol, mak i skorke otarta z cytryn. Wlalam olej z jajkami, mleko migdalowe i sok z 1 bergamotki. Wymieszalam. Ciasto jest dosc plynne i latwo daje sie przelozyc do foremki.
Pieklam 40 min. Wystudzilam na kratce. Ciasto polalam biala czekolada (100g) rozpuszczona z lyzka masla. Mozna zrobic lukier lub inna polewe.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: