Ciasto z makiem i bergamotka

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Naprawde super proste ciasto o cudownym zapachu i smaku bergamotki. Dla Margot
icon_biggrin.gif


2 cytryny bergamotki, skorka z nich starta i sok z jednej (ok. 2 lyzek)
200g oleju kokosowego, roztopionego i przestudzonego
4 jajka
175g xylitolu
275g maki orkiszowej (moja byla srednia)
3 lyzeczki proszku do pieczenia
25g maku suchego
4 lyzki mleka migdalowego


Piec rozrzalam do 180C. Rynienke wysmarowalam tluszczem i wylozylam papierem do pieczenia.

Do przestudzonego oleju dodajalam jajka i dobrze je z nim roztrzepalam. Do miski przesialam make i proszek, wmieszalam xylitol, mak i skorke otarta z cytryn. Wlalam olej z jajkami, mleko migdalowe i sok z 1 bergamotki. Wymieszalam. Ciasto jest dosc plynne i latwo daje sie przelozyc do foremki.

Pieklam 40 min. Wystudzilam na kratce. Ciasto polalam biala czekolada (100g) rozpuszczona z lyzka masla. Mozna zrobic lukier lub inna polewe.
 

Załączniki

  • IMG_20170213_140834_297_800x800.jpg
    IMG_20170213_140834_297_800x800.jpg
    302.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Znalazlam je dla was w takim sklepie.

Przerobilam klasyczny pound cake, zmieniajac co nieco
icon_wink.gif
ciasto jest wilgotne i bardzo aromatyczne. Uzylabym zwyklych cytryn organic zamiast bergamotek, choc przyznac musze, ze cala rzecz w tym oblednym zapachu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy