Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto z makiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 454310" data-attributes="member: 1142"><p>CIASTO Z MAKIEM</p><p></p><p>Skladniki:</p><p>250g miekkiego masla (plus dodatkowo do wysmarowania slojow)</p><p>200g bialego cukru</p><p>5 srednich lub duzych jaj</p><p>100g swiezo mielonego maku niebieskiego</p><p>75g creme fraiche (kwasnej gestej smietany)</p><p>opcjonalnie skorka otarta z organicznej limonki</p><p>200g zwyklej maki (plus jeszcze troche do wysypania slojow)</p><p>2 lyzeczki proszku do pieczenia</p><p>cukier puder do posypania</p><p></p><p>Piec rozgrzac do 180C.</p><p>Czyte 400ml sloje wysmarowac maslem i dokladnie wysypac maka, strzasnac nadmiar. Odstawic. W duzej misce polaczyc ze soba jajka, cukier i maslo na gladka mase, potem dodac mak i skorke z limonki (jesli uzywamy). Wymieszac. Do innej miski przesiac make, dodac proszek do pieczenia, wymieszac i dokladnie polaczyc z makowo - jajeczna mikstura.</p><p>delikatnie przelozyc mase do slojow, wypelniajac je do 2/3 - 3/4 wysokosci. Piec 30-40 min ponizej srodkowej polki, sprawdzic patyczkiem czy sa upieczone. Wyjac i krotko ostudzic 3-4 min. Zalozyc nakretki na soiki i zakrecic. Jesli ciasto wyrosnie ponad sloik, trzeba je delikatnie wepchnac do srodka lub zwyczajnie sciac nadmiar (ktory oczywiscie trzeba natychmiast sprobowac!!!).</p><p></p><p>Uwagi:</p><p>w trakcie studzenia sie zakreconego juz ciasta, pokrywki zassa ...dzieki czemu mozna ciasto przechowywac przez kilka miesiecy. Dla pewnosci mozna wysterylizowac pokrywki przed nalozeniem ich na sloiki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 454310, member: 1142"] CIASTO Z MAKIEM Skladniki: 250g miekkiego masla (plus dodatkowo do wysmarowania slojow) 200g bialego cukru 5 srednich lub duzych jaj 100g swiezo mielonego maku niebieskiego 75g creme fraiche (kwasnej gestej smietany) opcjonalnie skorka otarta z organicznej limonki 200g zwyklej maki (plus jeszcze troche do wysypania slojow) 2 lyzeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania Piec rozgrzac do 180C. Czyte 400ml sloje wysmarowac maslem i dokladnie wysypac maka, strzasnac nadmiar. Odstawic. W duzej misce polaczyc ze soba jajka, cukier i maslo na gladka mase, potem dodac mak i skorke z limonki (jesli uzywamy). Wymieszac. Do innej miski przesiac make, dodac proszek do pieczenia, wymieszac i dokladnie polaczyc z makowo - jajeczna mikstura. delikatnie przelozyc mase do slojow, wypelniajac je do 2/3 - 3/4 wysokosci. Piec 30-40 min ponizej srodkowej polki, sprawdzic patyczkiem czy sa upieczone. Wyjac i krotko ostudzic 3-4 min. Zalozyc nakretki na soiki i zakrecic. Jesli ciasto wyrosnie ponad sloik, trzeba je delikatnie wepchnac do srodka lub zwyczajnie sciac nadmiar (ktory oczywiscie trzeba natychmiast sprobowac!!!). Uwagi: w trakcie studzenia sie zakreconego juz ciasta, pokrywki zassa ...dzieki czemu mozna ciasto przechowywac przez kilka miesiecy. Dla pewnosci mozna wysterylizowac pokrywki przed nalozeniem ich na sloiki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto z makiem
Top
Bottom