- Sty 29, 2010
- 162
- 0
- 0
Przepis na to ciasto dostałam od kuzynki męża, piekłam go już 4 razy i na tym na pewno nie poprzestanę
Pyszne orzeźwiające ciasto, rozpływające się w ustach! Delikatny biszkopt przełożony serowo-śmietanową masą z dodatkiem mandarynek. Sama masa jest puszysta, nie za słodka a całe ciasto mniej pracochłonne, niż by to się mogło wydać.
Składniki:
Ciasto:
* 6 jajek
* 4,5 łyżki mąki
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 4 łyżki wody
* 1,5 szklanki cukru
* opakowanie cukru waniliowego
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
* 1/2 litra śmietany 30%
* 1 mały kubek śmietany 18%
* 1/2 szklanki cukru
* sok z połowy cytryny
* 2 serki bieluchy
* 3 zagęstniki – śmietan-fix
* 2 puszki mandarynek
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Dalej ubijając, dodawać żółtka i wodę. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Blachę (40×28cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Piec w temp. 180 stopni około 30 minut.
Przygotować masę:
Śmietanę 30% ubić na sztywno. Bieluchy, śmietanę 18%, cukier i sok z cytryny zmiksować. Dodać ubitą śmietanę. Na końcu zagęstniki.
Wystudzony biszkopt przeciąć na 2 warstwy. Na pierwszą warstwę wyłożyć 3/4 masy. Mandarynki odsączyć z soku (sok wypić
) i wyłożyć równomiernie na masę. Przykryć drugą warstwą ciasta, wyłożyć pozostałą masą. Dla dekoracji można posypać wiórkami czekoladowymi.
Smacznego
Pyszne orzeźwiające ciasto, rozpływające się w ustach! Delikatny biszkopt przełożony serowo-śmietanową masą z dodatkiem mandarynek. Sama masa jest puszysta, nie za słodka a całe ciasto mniej pracochłonne, niż by to się mogło wydać.
Składniki:
Ciasto:
* 6 jajek
* 4,5 łyżki mąki
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 4 łyżki wody
* 1,5 szklanki cukru
* opakowanie cukru waniliowego
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
* 1/2 litra śmietany 30%
* 1 mały kubek śmietany 18%
* 1/2 szklanki cukru
* sok z połowy cytryny
* 2 serki bieluchy
* 3 zagęstniki – śmietan-fix
* 2 puszki mandarynek
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Dalej ubijając, dodawać żółtka i wodę. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Blachę (40×28cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Piec w temp. 180 stopni około 30 minut.
Przygotować masę:
Śmietanę 30% ubić na sztywno. Bieluchy, śmietanę 18%, cukier i sok z cytryny zmiksować. Dodać ubitą śmietanę. Na końcu zagęstniki.
Wystudzony biszkopt przeciąć na 2 warstwy. Na pierwszą warstwę wyłożyć 3/4 masy. Mandarynki odsączyć z soku (sok wypić
Smacznego

