- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Przepis z "Ciast domowych"
Miało być zwykłe ciasto (składniki na blachę 24 x 36 cm). Blachę miałam zajętą, druga na ludziach
więc robiłam w tortownicy (28 cm) i wyszło w formie tortu.
Biszkopt
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (ja dałam dwa budynie waniliowe zamiast tej mąki)
6 jajek
1 op. cukru waniliowego (16 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dosypywać cukry ciągle ubijając, następnie po jednym żółtku. Wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto.
Piec ok 25-30 min w 180 st.
Mój biszkopt nic a nic nie opadł. Wyszedł tak wysoki, że bez problemu dałoby się przekroić na 4 placki.
Masa bananowa
3/4 szklanki cukru
250 g margaryny
4 duże banany
1 op. galaretki bananowej (ja dałam cytrynową)
Galaretkę rozpuścić w 1/3 szkl wody.
Margarynę utrzeć na puch z cukrem. Banany obrać i rozgnieść widelcem. Do margaryny dodawać partiami owoce. Wlać tężejącą galaretkę, utrzeć.
ponadto
1 op. galaretki agrestowej (ja dałam wieloowocową niebieską)
1 op. galaretki wiśniowej
Ostudzony biszkopt przekroić na dwa placki.
Galaretki rozpuścić osobno.
Na jeden płat ciasta wylać tężejącą galaretkę agrestową, zostawić do całkowitego zastygnięcia. Na to wylać masę budyniową. Zostawić do zastygnięcia. Na masę bananową wylać tężejącą galaretkę wiśniową i przykryć drugim plackiem.
Wierzch udekorować polewą czekoladową.
Zwykle polewę robię z przepisu Cinki, ale tym razem zrobiłam inną z takiego przepisu:
100 g margaryny
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki mleka
Wszystkie składniki zagotować. Lekko przestudzić.
Edit:
podałam inny sposób wykonania niż w przepisie
Miało być zwykłe ciasto (składniki na blachę 24 x 36 cm). Blachę miałam zajętą, druga na ludziach

Biszkopt
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (ja dałam dwa budynie waniliowe zamiast tej mąki)
6 jajek
1 op. cukru waniliowego (16 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dosypywać cukry ciągle ubijając, następnie po jednym żółtku. Wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto.
Piec ok 25-30 min w 180 st.
Mój biszkopt nic a nic nie opadł. Wyszedł tak wysoki, że bez problemu dałoby się przekroić na 4 placki.
Masa bananowa
3/4 szklanki cukru
250 g margaryny
4 duże banany
1 op. galaretki bananowej (ja dałam cytrynową)
Galaretkę rozpuścić w 1/3 szkl wody.
Margarynę utrzeć na puch z cukrem. Banany obrać i rozgnieść widelcem. Do margaryny dodawać partiami owoce. Wlać tężejącą galaretkę, utrzeć.
ponadto
1 op. galaretki agrestowej (ja dałam wieloowocową niebieską)
1 op. galaretki wiśniowej
Ostudzony biszkopt przekroić na dwa placki.
Galaretki rozpuścić osobno.
Na jeden płat ciasta wylać tężejącą galaretkę agrestową, zostawić do całkowitego zastygnięcia. Na to wylać masę budyniową. Zostawić do zastygnięcia. Na masę bananową wylać tężejącą galaretkę wiśniową i przykryć drugim plackiem.
Wierzch udekorować polewą czekoladową.

Zwykle polewę robię z przepisu Cinki, ale tym razem zrobiłam inną z takiego przepisu:
100 g margaryny
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki mleka
Wszystkie składniki zagotować. Lekko przestudzić.
Edit:
podałam inny sposób wykonania niż w przepisie

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: