- Cze 4, 2008
- 52
- 0
- 0
Składniki:
na ciasto:
150 g mąki krupczatki
150 g mąki pszennej
125 g masła
100 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko
1 żółtko
na masę makaronikową:
120 g płatków owsianych
300 g cukru pudru
5 białek
sok z 1/2 cytryny
słoik dżemu wiśniowego
Wykonanie:
1. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, owinąć ściereczką i wstawić do lodówki na pół godziny.
2. Rozwałkować ciasto i na wałku przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 C i podpiec na złoty kolor.
3. Płatki owsiane wysypać na blachę, zrumienić w piekarniku a następnie wysypać na stolnicę i rozgnieść wałkiem.
4. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubitą pianę wymieszać z sokiem cytrynowym i płatkami.
5. Na podpieczonym cieście rozsmarować dżem i przykryć go masą makaronikową. Wstawić ponownie do gorącego piekarnika na ok. 20 minut i gdy masa lekko podrośnie i będzie sucha - ciasto wyjąć z piekarnika.
Smacznego!
na ciasto:
150 g mąki krupczatki
150 g mąki pszennej
125 g masła
100 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko
1 żółtko
na masę makaronikową:
120 g płatków owsianych
300 g cukru pudru
5 białek
sok z 1/2 cytryny
słoik dżemu wiśniowego
Wykonanie:
1. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, owinąć ściereczką i wstawić do lodówki na pół godziny.
2. Rozwałkować ciasto i na wałku przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 C i podpiec na złoty kolor.
3. Płatki owsiane wysypać na blachę, zrumienić w piekarniku a następnie wysypać na stolnicę i rozgnieść wałkiem.
4. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubitą pianę wymieszać z sokiem cytrynowym i płatkami.
5. Na podpieczonym cieście rozsmarować dżem i przykryć go masą makaronikową. Wstawić ponownie do gorącego piekarnika na ok. 20 minut i gdy masa lekko podrośnie i będzie sucha - ciasto wyjąć z piekarnika.
Smacznego!