Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto z masą makaronikową
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="volpe" data-source="post: 801847" data-attributes="member: 9400"><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><strong>na ciasto:</strong></p><p>150 g mąki krupczatki</p><p>150 g mąki pszennej</p><p>125 g masła</p><p>100 g cukru</p><p>1,5 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>1 szczypta soli</p><p>3 łyżki kwaśnej śmietany</p><p>1 jajko</p><p>1 żółtko</p><p></p><p><strong>na masę makaronikową:</strong></p><p>120 g płatków owsianych</p><p>300 g cukru pudru</p><p>5 białek</p><p>sok z 1/2 cytryny</p><p>słoik dżemu wiśniowego</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>1. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, owinąć ściereczką i wstawić do lodówki na pół godziny.</p><p>2. Rozwałkować ciasto i na wałku przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 C i podpiec na złoty kolor.</p><p>3. Płatki owsiane wysypać na blachę, zrumienić w piekarniku a następnie wysypać na stolnicę i rozgnieść wałkiem.</p><p>4. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubitą pianę wymieszać z sokiem cytrynowym i płatkami.</p><p>5. Na podpieczonym cieście rozsmarować dżem i przykryć go masą makaronikową. Wstawić ponownie do gorącego piekarnika na ok. 20 minut i gdy masa lekko podrośnie i będzie sucha - ciasto wyjąć z piekarnika.</p><p></p><p>Smacznego!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="volpe, post: 801847, member: 9400"] [B]Składniki:[/B] [B]na ciasto:[/B] 150 g mąki krupczatki 150 g mąki pszennej 125 g masła 100 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 jajko 1 żółtko [B]na masę makaronikową:[/B] 120 g płatków owsianych 300 g cukru pudru 5 białek sok z 1/2 cytryny słoik dżemu wiśniowego [B]Wykonanie:[/B] 1. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, owinąć ściereczką i wstawić do lodówki na pół godziny. 2. Rozwałkować ciasto i na wałku przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 C i podpiec na złoty kolor. 3. Płatki owsiane wysypać na blachę, zrumienić w piekarniku a następnie wysypać na stolnicę i rozgnieść wałkiem. 4. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubitą pianę wymieszać z sokiem cytrynowym i płatkami. 5. Na podpieczonym cieście rozsmarować dżem i przykryć go masą makaronikową. Wstawić ponownie do gorącego piekarnika na ok. 20 minut i gdy masa lekko podrośnie i będzie sucha - ciasto wyjąć z piekarnika. Smacznego! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto z masą makaronikową
Top
Bottom