Ciasto z musem jablkowym

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,034
0
36
Ciasto z musem jablkowym

oryginalny przepis pochodzi z ksiazki Elaine i Kelly Crawford "Kuchnia z Zielonego Wzgorza"

1 szklanka cukru (dalam brazowy, ale w oryginale byl bialy)
3/4 szklanki oleju
2 szklanki musu jablkowego nieslodzonego
2 szklanki maki
1 lyzeczka sody
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki soli
1 1/2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzeczki galki muszkatowej
1/3 lyzeczki mielonych gozdzikow ( ja nie dalam, zapomnialo mi sie
icon_rolleyes.gif
)

opcjonalnie mozna dodac jeszcze (jesli ktos moze i ma taka ochote):
1 szklanka rodzynek
1 szklanka pokrojonych daktyli
1 szklanka posiekanych orzechow wloskich

( w oryginale autorka przepisu dodawala zarowno rodzynki, jak i daktyle i orzechy, sama pieklam teraz tylko z rodzynkami i daktylami, ale za pierwszym razem dodalam tez orzechy i taka wersja mi najbardziej smakuje)

Ciasto robilam metoda muffinkowa, czyli w jednej misce wymieszalam suche, a w drugiej mokre skladniki i polaczylam zawartosc obu misek. Pieklam w tortownicy (26 cm) najpierw 10 minut w temp. 180 stopni Celsjusza, a pozniej ( bo zaczelo mi sie za bardzo rumienic) 40 minut w 150 stopniach, az patyczek po sprawdzeniu byl suchy.

Zdjecia brak, bo zjedlismy wczoraj cale.
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy