Ciasto z orzechami pekan wg Konemanna
3/4 porcji słodkiego kruchego ciasta ( https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4159 )
Masa:
2 jaja
szczypta soli
35 g stopionego masła
150 g jasnego syropu kukurydzianego
125 g ciemnobrązowego cukru
1 łyżeczka esencji lub aromatu waniliowego
125 g grubo posiekanych orzechów pekan
1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Rozwałkować ciasto na grubość 2,5 mm i włożyc do wysmarowanej masłem formy z wyjmowanym dnem, o średnicy 22 cm i 2,5 cm głębokości.
2 Ubić jajaka w misce, dodać sól, masło, syrop kukurydziany, cukier i zapach waniliowy, dokładnie zmiksować.
3. Częscią orzechów posypać spód ciasta, a resztę ułożyć na wierzchu masy. Piec 45-50 min, do uzyskania stałej konsystencji. Gdy masa zbyt sie podniesie, zmniejszyc temp do 150 stopni. Zostawic ciasto w formie na 5 minut, po czym wyjąc na drucianą podstawkę i całkowicie ostudzić.
Pekany można zastąpic innym i orzechami- włoskimi, laskowymi, piniowymi, makadamia.
3/4 porcji słodkiego kruchego ciasta ( https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4159 )
Masa:
2 jaja
szczypta soli
35 g stopionego masła
150 g jasnego syropu kukurydzianego
125 g ciemnobrązowego cukru
1 łyżeczka esencji lub aromatu waniliowego
125 g grubo posiekanych orzechów pekan
1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Rozwałkować ciasto na grubość 2,5 mm i włożyc do wysmarowanej masłem formy z wyjmowanym dnem, o średnicy 22 cm i 2,5 cm głębokości.
2 Ubić jajaka w misce, dodać sól, masło, syrop kukurydziany, cukier i zapach waniliowy, dokładnie zmiksować.
3. Częscią orzechów posypać spód ciasta, a resztę ułożyć na wierzchu masy. Piec 45-50 min, do uzyskania stałej konsystencji. Gdy masa zbyt sie podniesie, zmniejszyc temp do 150 stopni. Zostawic ciasto w formie na 5 minut, po czym wyjąc na drucianą podstawkę i całkowicie ostudzić.
Pekany można zastąpic innym i orzechami- włoskimi, laskowymi, piniowymi, makadamia.