Ciasto z orzechami pekan wg Konemanna

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Ciasto z orzechami pekan wg Konemanna

3/4 porcji słodkiego kruchego ciasta ( https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4159 )

Masa:
2 jaja
szczypta soli
35 g stopionego masła
150 g jasnego syropu kukurydzianego
125 g ciemnobrązowego cukru
1 łyżeczka esencji lub aromatu waniliowego
125 g grubo posiekanych orzechów pekan

1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Rozwałkować ciasto na grubość 2,5 mm i włożyc do wysmarowanej masłem formy z wyjmowanym dnem, o średnicy 22 cm i 2,5 cm głębokości.
2 Ubić jajaka w misce, dodać sól, masło, syrop kukurydziany, cukier i zapach waniliowy, dokładnie zmiksować.
3. Częscią orzechów posypać spód ciasta, a resztę ułożyć na wierzchu masy. Piec 45-50 min, do uzyskania stałej konsystencji. Gdy masa zbyt sie podniesie, zmniejszyc temp do 150 stopni. Zostawic ciasto w formie na 5 minut, po czym wyjąc na drucianą podstawkę i całkowicie ostudzić.

Pekany można zastąpic innym i orzechami- włoskimi, laskowymi, piniowymi, makadamia.

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,957
2,298
113
Dzisiaj upiekłam, ciasto jest przepyszne. Dopuściłam się drobnych modyfikacji. Spód zrobiłam wg przepisu A. Rubinstein i podpiekłam go przed wylaniem nań masy, zamiast ciemnobrązowego cukru dałam jasnobrązowy (ciemnobrązowy, drań jeden, skamieniał), a syrop kukurydziany zastąpiłam złotym syropem.

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,501
686
113
Przymierzam się do tego ciasta, ale mam 2 pytania:
- czy można czymś zastąpić syrop kukurydziany? Mam w domu do wyboru: miód wielokwiatowy, syrop z agawy, melasę (myślę, że to już zbyt intensywny w smaku zamiennik) Czy coś z tego co wymieniłam się nada?
- czy ciasto upieczone dzień wcześniej dużo straci? a może zyska? przechowywać w lodówce czy w temp. pokojowej?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113
Myślę, że nadadzą się zarówno miód, jak i syrop z agawy.
Co do przechowywania, zdecydowanie w temperaturze pokojowej. Kruche ciasta nie lubią lodówki - robią sie twarde i niesmaczne.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,501
686
113
Dziękuję Joanno, w takim razie jutro robię. Wpiszę tutaj jak się udało
icon_smile.gif

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,501
686
113
Tak jak pisałam, zrobiłam to ciasto, a w zasadzie ciastka, bo przerobiłam je na mini tarty. Do nadzienia dododałam miód i odrobinę syropu z agawy. Nie ważyłam dokładnie ile orzechów dodawałam, ale na pewno więcej niż w przepisie (posiekałam 150 gramów + dodatkowo te które leżą na wierzchu). Zrobiłam tak jak pisała yrsa, czyli najpierw podpiekłam lekko kruche spody wypełnione orzechami, a dopiero później wypełniłam masą.
Kruche ciasto robiłam z podlinkowanego przepisu - pełną porcję. W sumie wyszło mi 8 minitart. Bardzo nam (i naszym gościom) smakowały. Zapisuję przepis w ulubionych i na pewno jeszcze z niego skrzystam.
Dzięki yrso za polecenie mi tego przepisu
anbetung.gif
(sama pewnie nigdy bym się do niego nie dokopała)
Na koniec zdjęcia na zahcętę dla innych. Niestety nie pomyślałam o zdjęciach przekroju, a gdy na to wpadłam to było już za późno - zostały tylko okruszki
zahnlos.gif

ciastko_z_pekanami1.jpg

ciastko_z_pekanami2.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,957
2,298
113
Jakie śliczne
icon_smile.gif
. Świetny pomysł z tymi mini tartami, też tak zrobię następnym razem.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy