Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto z orzechami pekan wg Konemanna
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Lis" data-source="post: 243876" data-attributes="member: 626"><p>Ciasto z orzechami pekan wg Konemanna </p><p></p><p>3/4 porcji słodkiego kruchego ciasta ( <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4159" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4159</a> )</p><p></p><p>Masa: </p><p>2 jaja </p><p>szczypta soli </p><p>35 g stopionego masła </p><p>150 g jasnego syropu kukurydzianego </p><p>125 g ciemnobrązowego cukru </p><p>1 łyżeczka esencji lub aromatu waniliowego </p><p>125 g grubo posiekanych orzechów pekan </p><p></p><p>1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Rozwałkować ciasto na grubość 2,5 mm i włożyc do wysmarowanej masłem formy z wyjmowanym dnem, o średnicy 22 cm i 2,5 cm głębokości. </p><p>2 Ubić jajaka w misce, dodać sól, masło, syrop kukurydziany, cukier i zapach waniliowy, dokładnie zmiksować. </p><p>3. Częscią orzechów posypać spód ciasta, a resztę ułożyć na wierzchu masy. Piec 45-50 min, do uzyskania stałej konsystencji. Gdy masa zbyt sie podniesie, zmniejszyc temp do 150 stopni. Zostawic ciasto w formie na 5 minut, po czym wyjąc na drucianą podstawkę i całkowicie ostudzić. </p><p></p><p>Pekany można zastąpic innym i orzechami- włoskimi, laskowymi, piniowymi, makadamia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Lis, post: 243876, member: 626"] Ciasto z orzechami pekan wg Konemanna 3/4 porcji słodkiego kruchego ciasta ( [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4159"]https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4159[/URL] ) Masa: 2 jaja szczypta soli 35 g stopionego masła 150 g jasnego syropu kukurydzianego 125 g ciemnobrązowego cukru 1 łyżeczka esencji lub aromatu waniliowego 125 g grubo posiekanych orzechów pekan 1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Rozwałkować ciasto na grubość 2,5 mm i włożyc do wysmarowanej masłem formy z wyjmowanym dnem, o średnicy 22 cm i 2,5 cm głębokości. 2 Ubić jajaka w misce, dodać sól, masło, syrop kukurydziany, cukier i zapach waniliowy, dokładnie zmiksować. 3. Częscią orzechów posypać spód ciasta, a resztę ułożyć na wierzchu masy. Piec 45-50 min, do uzyskania stałej konsystencji. Gdy masa zbyt sie podniesie, zmniejszyc temp do 150 stopni. Zostawic ciasto w formie na 5 minut, po czym wyjąc na drucianą podstawkę i całkowicie ostudzić. Pekany można zastąpic innym i orzechami- włoskimi, laskowymi, piniowymi, makadamia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto z orzechami pekan wg Konemanna
Top
Bottom