- Lis 5, 2007
- 13,730
- 0
- 0
Przepis Bożeny Sikoń
Pominęłam kakao i całe ciasto zamroziłam w jednej kuli używając go potem całkowicie jako spodu - nie ścierałam już na wierzchu bezy.
Składniki:
300 g masła
500 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia (użyłam 15g)
125 g cukru
5 żółtek
2 łyżki stołowe kakao (pominęłam)
600 g rabarbaru świeżego
2 łyżki cukru
? łyżeczki cynamonu
5 białek
250 g cukru
Przygotowanie:
Masło rozpuścić, mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do letniego tłuszczu. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do tłuszczu. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Pierwsza największa, druga mniejsza. Do trzeciej najmniejszej dodać kakao i zagnieść. Wszystkie części zawinąć w folię i odłożyć do zamrożenia. Zamrożoną największą część zetrzeć na tarce na dno formy teflonowej do tart.
Na jasne ciasto zetrzeć kakaowe i opiec spód w temp. 170?C ok. 25 min.
Przygotować rabarbar:
Umyć, pokroić na kawałki i zasypać cukrem i odrobiną cynamonu. Wyłożyć na upieczony spód. Następnie wyłożyć bezę z ubitych białek i cukru oraz zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto.
Całość piec w temp. 170 ?C ok. 40 ? 45 min.
Przez pierwsze 5 min piekłam w 190C.

Pominęłam kakao i całe ciasto zamroziłam w jednej kuli używając go potem całkowicie jako spodu - nie ścierałam już na wierzchu bezy.
Składniki:
300 g masła
500 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia (użyłam 15g)
125 g cukru
5 żółtek
2 łyżki stołowe kakao (pominęłam)
600 g rabarbaru świeżego
2 łyżki cukru
? łyżeczki cynamonu
5 białek
250 g cukru
Przygotowanie:
Masło rozpuścić, mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do letniego tłuszczu. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do tłuszczu. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Pierwsza największa, druga mniejsza. Do trzeciej najmniejszej dodać kakao i zagnieść. Wszystkie części zawinąć w folię i odłożyć do zamrożenia. Zamrożoną największą część zetrzeć na tarce na dno formy teflonowej do tart.
Na jasne ciasto zetrzeć kakaowe i opiec spód w temp. 170?C ok. 25 min.
Przygotować rabarbar:
Umyć, pokroić na kawałki i zasypać cukrem i odrobiną cynamonu. Wyłożyć na upieczony spód. Następnie wyłożyć bezę z ubitych białek i cukru oraz zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto.
Całość piec w temp. 170 ?C ok. 40 ? 45 min.
Przez pierwsze 5 min piekłam w 190C.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: