Ciasto z rabarbarem i bezą

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Przepis Bożeny Sikoń
Pominęłam kakao i całe ciasto zamroziłam w jednej kuli używając go potem całkowicie jako spodu - nie ścierałam już na wierzchu bezy.

Składniki:
300 g masła
500 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia (użyłam 15g)
125 g cukru
5 żółtek
2 łyżki stołowe kakao (pominęłam)
600 g rabarbaru świeżego
2 łyżki cukru
? łyżeczki cynamonu
5 białek
250 g cukru

Przygotowanie:
Masło rozpuścić, mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do letniego tłuszczu. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do tłuszczu. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Pierwsza największa, druga mniejsza. Do trzeciej najmniejszej dodać kakao i zagnieść. Wszystkie części zawinąć w folię i odłożyć do zamrożenia. Zamrożoną największą część zetrzeć na tarce na dno formy teflonowej do tart.
Na jasne ciasto zetrzeć kakaowe i opiec spód w temp. 170?C ok. 25 min.

Przygotować rabarbar:
Umyć, pokroić na kawałki i zasypać cukrem i odrobiną cynamonu. Wyłożyć na upieczony spód. Następnie wyłożyć bezę z ubitych białek i cukru oraz zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto.
Całość piec w temp. 170 ?C ok. 40 ? 45 min.
Przez pierwsze 5 min piekłam w 190C.

100_9005.JPG

Załączniki

• 100_9005.JPG
    100_9005.JPG
    128.3 KB · Wyświetleń: 2
  • 100_9012.JPG
    100_9012.JPG
    123.7 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_9040.JPG
    100_9040.JPG
    119.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Ciasto wygląda super.
icon_mrgreen.gif

A ja mam pytanie odnośnie bezy. Próbowałam kilka razy (w ciągu dnia
icon_razz.gif
) Beza rośnie a potem opada i robi się gumowa. Za każdym razem staram się dokładnie jak w przepisie i nic. Wiem że dla was beza to "pryszcz" a ja sie męczę. Może coś z piekarnikiem , już sama nie wiem. Bezę raz układam w trakcie pieczenia w sumie pod koniec 10-15min. i jest termoobieg. Raz od początku to sie spiekła. Proszę o rade.

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Ja na początek ustawiam 190C a po 5 min zmniejszam do 160C. Po upieczeniu uchylam drzwiczki piekarnika i tak zostawiam na długą chwilę, dopiero potem wyjmuję.

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Ja tam termoobiegu nie używam. Piec nastawiam na grzanie góra dół i tyle.
Przy termooobiegu temperature się obniża o ok. 20C. Nie wiem jak to z bezą.
No widzę, że oklapnięta jest. Góra spieczona. Ja bym Ci proponowała wyłączyć termooobieg i temp. najpierw 190 a po kilku min obniżyć.

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Ciacho wygląda i brzmi apetycznie, a ja mam właśnie nadprogramowy rabarbar i białka, więc kto wie, co będzie w piątek
fiesgrins.gif

JAM! Piszesz, że bezę wstawiasz na ostatnie 10-15 minut, żeby się nie spiekła. W takim razie ona się nie zdąży wysuszyć, dlatego jest gumowa. Tak jak radziła Eve.eire, piecz bez termoobiegu lub obniż temperaturę i może wstaw ciasto niżej? No i przy bezie ważne jest dokładne ubicie białek z cukrem (nie za krótko).

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy