Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto z rabarbarem i bezą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Eve.eire" data-source="post: 1436660" data-attributes="member: 6112"><p>Przepis <a href="http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/ciasto-z-rabarbarem_6105.html" target="_blank">Bożeny Sikoń</a></p><p>Pominęłam kakao i całe ciasto zamroziłam w jednej kuli używając go potem całkowicie jako spodu - nie ścierałam już na wierzchu bezy.</p><p></p><p></p><p>Składniki:</p><p>300 g masła</p><p>500 g mąki</p><p>1 opakowanie proszku do pieczenia (użyłam 15g)</p><p>125 g cukru </p><p>5 żółtek</p><p>2 łyżki stołowe kakao (pominęłam)</p><p>600 g rabarbaru świeżego</p><p>2 łyżki cukru</p><p>? łyżeczki cynamonu</p><p>5 białek </p><p>250 g cukru</p><p></p><p>Przygotowanie:</p><p>Masło rozpuścić, mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do letniego tłuszczu. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do tłuszczu. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Pierwsza największa, druga mniejsza. Do trzeciej najmniejszej dodać kakao i zagnieść. Wszystkie części zawinąć w folię i odłożyć do zamrożenia. Zamrożoną największą część zetrzeć na tarce na dno formy teflonowej do tart.</p><p>Na jasne ciasto zetrzeć kakaowe i opiec spód w temp. 170?C ok. 25 min.</p><p></p><p>Przygotować rabarbar:</p><p>Umyć, pokroić na kawałki i zasypać cukrem i odrobiną cynamonu. Wyłożyć na upieczony spód. Następnie wyłożyć bezę z ubitych białek i cukru oraz zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto.</p><p>Całość piec w temp. 170 ?C ok. 40 ? 45 min.</p><p>Przez pierwsze 5 min piekłam w 190C.</p><p></p><p>[ATTACH=full]82816[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Eve.eire, post: 1436660, member: 6112"] Przepis [URL="http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/ciasto-z-rabarbarem_6105.html"]Bożeny Sikoń[/URL] Pominęłam kakao i całe ciasto zamroziłam w jednej kuli używając go potem całkowicie jako spodu - nie ścierałam już na wierzchu bezy. Składniki: 300 g masła 500 g mąki 1 opakowanie proszku do pieczenia (użyłam 15g) 125 g cukru 5 żółtek 2 łyżki stołowe kakao (pominęłam) 600 g rabarbaru świeżego 2 łyżki cukru ? łyżeczki cynamonu 5 białek 250 g cukru Przygotowanie: Masło rozpuścić, mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do letniego tłuszczu. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do tłuszczu. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Pierwsza największa, druga mniejsza. Do trzeciej najmniejszej dodać kakao i zagnieść. Wszystkie części zawinąć w folię i odłożyć do zamrożenia. Zamrożoną największą część zetrzeć na tarce na dno formy teflonowej do tart. Na jasne ciasto zetrzeć kakaowe i opiec spód w temp. 170?C ok. 25 min. Przygotować rabarbar: Umyć, pokroić na kawałki i zasypać cukrem i odrobiną cynamonu. Wyłożyć na upieczony spód. Następnie wyłożyć bezę z ubitych białek i cukru oraz zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto. Całość piec w temp. 170 ?C ok. 40 ? 45 min. Przez pierwsze 5 min piekłam w 190C. [ATTACH=full]82816[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto z rabarbarem i bezą
Top
Bottom