Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto z rabarbarem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 863411" data-attributes="member: 10341"><p>Jest już na cinie kilka przepisów na pyszne ciasta z rabarbarem, ale ja postanowiłam zrobić ze swojego starego przepisu, który był nie używany od kilku lat. Nakłoniła mnie do tego moja przyjaciółka, która wczoraj zamówiła się na herbatę i obiecała zrobić zdjęcie, jeśli upiekę to ciasto, które kiedyś u mnie jadła. Ciasto nie jest niczym odkrywczym, dość skromne w składnikach i wykonaniu. Czy się udało? Jest smaczne i to chyba najważniejsze. </p><p></p><p>[ATTACH=full]42325[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>25 dkg mąki krupczatki</p><p>20 dkg margaryny &quot;Kasia&quot;</p><p>14 dkg cukru</p><p>1 całe jajko</p><p>szczypta soli</p><p>tarta bułka do posypania ciasta i rabarbaru</p><p>masło do wysmarowania tortownicy</p><p></p><p>1 kg rabarbaru</p><p>4 - 5 łyżek cukru pudru</p><p></p><p>Z mąki, margaryny, cukru, jajka i szczypty soli zagniotłam ciasto i uformowałam z niego wałek o średnicy 10 - 15 cm. Odłożyłam na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie obrałam rabarbar, pokroiłam w 1,5 cm kawałki i posypałam cukrem pudrem. </p><p>Wyjęte z lodówki ciasto podzieliłam na dwie części i z jednej kroiłam plasterki grubości 0,5 cm, które układałam (przyciskając ręką) na dnie (i trochę na bokach) wysmarowanej grubo masłem tortownicy o średnicy 22 cm. Ciasto posypałam suto bułką tartą, na tym ułożyłam dokładnie osączony na sicie rabarbar i znów posypałam (tylko mniej) tartą bułką. Drugą część ciasta rozwałkowałam i pokroiłam w cienkie paski, którymi przykryłam rabarbar. Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 st. i piekłam przez 40 minut. Jeszcze dobrze ciepły suto oprószyłam cukrem pudrem. Proste i smaczne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 863411, member: 10341"] Jest już na cinie kilka przepisów na pyszne ciasta z rabarbarem, ale ja postanowiłam zrobić ze swojego starego przepisu, który był nie używany od kilku lat. Nakłoniła mnie do tego moja przyjaciółka, która wczoraj zamówiła się na herbatę i obiecała zrobić zdjęcie, jeśli upiekę to ciasto, które kiedyś u mnie jadła. Ciasto nie jest niczym odkrywczym, dość skromne w składnikach i wykonaniu. Czy się udało? Jest smaczne i to chyba najważniejsze. [ATTACH=full]42325[/ATTACH] [B]Składniki[/B] 25 dkg mąki krupczatki 20 dkg margaryny "Kasia" 14 dkg cukru 1 całe jajko szczypta soli tarta bułka do posypania ciasta i rabarbaru masło do wysmarowania tortownicy 1 kg rabarbaru 4 - 5 łyżek cukru pudru Z mąki, margaryny, cukru, jajka i szczypty soli zagniotłam ciasto i uformowałam z niego wałek o średnicy 10 - 15 cm. Odłożyłam na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie obrałam rabarbar, pokroiłam w 1,5 cm kawałki i posypałam cukrem pudrem. Wyjęte z lodówki ciasto podzieliłam na dwie części i z jednej kroiłam plasterki grubości 0,5 cm, które układałam (przyciskając ręką) na dnie (i trochę na bokach) wysmarowanej grubo masłem tortownicy o średnicy 22 cm. Ciasto posypałam suto bułką tartą, na tym ułożyłam dokładnie osączony na sicie rabarbar i znów posypałam (tylko mniej) tartą bułką. Drugą część ciasta rozwałkowałam i pokroiłam w cienkie paski, którymi przykryłam rabarbar. Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 st. i piekłam przez 40 minut. Jeszcze dobrze ciepły suto oprószyłam cukrem pudrem. Proste i smaczne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto z rabarbarem
Bottom