Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto z rabarbarowym budyniem i pianką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 976562" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]52557[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki: </strong></p><p></p><p></p><p><em><strong>Ciasto:</strong></em></p><p></p><p>150 g masła/margaryny</p><p>1 łyżka cukru pudru</p><p>3 żółtka</p><p>2 łyżki śmietany (używałam 18%)</p><p>2 szklanki mąki</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>1 opakowanie cukru waniliowego</p><p>szczypta soli</p><p></p><p><em><strong>Masa rabarbarowo-budyniową:</strong></em></p><p></p><p>4 duże laski rabarbaru (można i więcej)</p><p>100 g cukru </p><p>3 łyżki budyniu waniliowego</p><p>150 ml mleka</p><p>50 – 70g masła</p><p></p><p><strong>Pianka:</strong></p><p></p><p>3 białka</p><p>1 łyżeczka octu winnego</p><p>1 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej</p><p>Ok. 100 g cukru (można dać mniej lub więcej w zależności od preferencji smakowych)</p><p></p><p></p><p><em><strong>Ciasto: </strong></em>mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia a następnie posiekać z masłem. Żółtka wymieszać z cukrem pudrem i dodać do mąki. Dodać również śmietanę. Zagnieść ciasto.</p><p>Ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy <strong>o średnicy 26 – 28 cm</strong> i ponakłuwać gęsto. </p><p>Zapiekamy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez ok. 20 minut (ciasto powinno się zarumienić). </p><p>Wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć masę <em><strong>rabarbarowo-budyniową:</strong></em></p><p>Rabarbar częściowo obrać (jak młody można wcale nie ściągać skórki) i pokroić na plasterki o grubości ok. 1,5 cm. Rabarbar zasypać cukrem i odstawić na ok. 1 – 2 godziny, aż puści sok a cukier się rozpuści . Przełożyć rabarbar do rondla i ustawić na ogniu, dodać masło, Budyń rozmieszać z mlekiem. Jak tylko rabarbar zacznie się gotować (puści wtedy dużo soku), wlewamy do niego mleko z budyniem i podgrzewając doprowadzamy do zgęstnienia masy.</p><p>Masę wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na masę wyłożyć <em><strong>piankę :</strong></em> Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodać ocet i mąkę ziemniaczaną wymieszać i wyłożyć na rabarbarowy budyń.</p><p>Wstawić ciasto do piekarnika i zapiekać ok. 15 minut</p><p></p><p>[ATTACH=full]52558[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]52559[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 976562, member: 4258"] [ATTACH=full]52557[/ATTACH] [B]Składniki: [/B] [I][B]Ciasto:[/B][/I] 150 g masła/margaryny 1 łyżka cukru pudru 3 żółtka 2 łyżki śmietany (używałam 18%) 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli [I][B]Masa rabarbarowo-budyniową:[/B][/I] 4 duże laski rabarbaru (można i więcej) 100 g cukru 3 łyżki budyniu waniliowego 150 ml mleka 50 – 70g masła [B]Pianka:[/B] 3 białka 1 łyżeczka octu winnego 1 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ok. 100 g cukru (można dać mniej lub więcej w zależności od preferencji smakowych) [I][B]Ciasto: [/B][/I]mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia a następnie posiekać z masłem. Żółtka wymieszać z cukrem pudrem i dodać do mąki. Dodać również śmietanę. Zagnieść ciasto. Ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy [B]o średnicy 26 – 28 cm[/B] i ponakłuwać gęsto. Zapiekamy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez ok. 20 minut (ciasto powinno się zarumienić). Wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć masę [I][B]rabarbarowo-budyniową:[/B][/I] Rabarbar częściowo obrać (jak młody można wcale nie ściągać skórki) i pokroić na plasterki o grubości ok. 1,5 cm. Rabarbar zasypać cukrem i odstawić na ok. 1 – 2 godziny, aż puści sok a cukier się rozpuści . Przełożyć rabarbar do rondla i ustawić na ogniu, dodać masło, Budyń rozmieszać z mlekiem. Jak tylko rabarbar zacznie się gotować (puści wtedy dużo soku), wlewamy do niego mleko z budyniem i podgrzewając doprowadzamy do zgęstnienia masy. Masę wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na masę wyłożyć [I][B]piankę :[/B][/I] Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodać ocet i mąkę ziemniaczaną wymieszać i wyłożyć na rabarbarowy budyń. Wstawić ciasto do piekarnika i zapiekać ok. 15 minut [ATTACH=full]52558[/ATTACH] [ATTACH=full]52559[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto z rabarbarowym budyniem i pianką
Top
Bottom