Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto z wiśniami, czekoladą i mascarpone
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 433051" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Ciasto z wiśniami, czekoladą i mascarpone</strong></p><p></p><p>Przepis Danit Salomon podała na Izbushce Ilara:</p><p><a href="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?t=368&page=7" target="_blank">http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...=368&page=7</a></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p>100 g miękkiego masła</p><p>4 łyżki cukru</p><p>1 łyżeczka esencji waniliowej</p><p>1 ubite jajko</p><p>1i 1/2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia</p><p>2 łyżki likieru migdałowego</p><p></p><p><strong>Nadzienie:</strong></p><p>150 g rozdrobnionej czekolady</p><p>2 łyżki drobno rozkruszonych biszkoptów</p><p>200 g wiśni ( świeżych, konserwowanych lub rozmrożonych)</p><p></p><p><strong>Polewa:</strong></p><p>4 jajka</p><p>4 łyżeczki waniliowego puddingu</p><p>250 g mascarpone ( w pokojowej temperaturze)</p><p>4 łyżki cukru</p><p>0,75 szklanki śmietanki kremówki</p><p></p><p><strong>Przygotować ciasto:</strong></p><p>Ubić masło z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając, dodać esencję waniliową, likier, jajko i na końcu przesianą mąkę z proszkiem. Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm i wyrównać rękami.</p><p>Rozdrobnioną czekoladę wymieszać z okruszkami biszkoptów i równomiernie rozsypać na cieście. Na wierzchu ułożyć wiśnie. </p><p>Wszystkie składniki polewy ubić na jednolitą masę. Zalać nią wiśnie. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec około 1,5 godziny, aż powierzchnia ciasta się zestali i zrumieni. Jeśli ciasto rumieni się zbyt szybko, przykryć folią aluminiową. Gotowe ciasto ostudzić na metalowej podstawce. Przełożyć na talerz. Podawać ciepłe lub chłodne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 433051, member: 1024"] [B]Ciasto z wiśniami, czekoladą i mascarpone[/B] Przepis Danit Salomon podała na Izbushce Ilara: [URL="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?t=368&page=7"]http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...=368&page=7[/URL] [B]Składniki:[/B] [B]Ciasto:[/B] 100 g miękkiego masła 4 łyżki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 ubite jajko 1i 1/2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia 2 łyżki likieru migdałowego [B]Nadzienie:[/B] 150 g rozdrobnionej czekolady 2 łyżki drobno rozkruszonych biszkoptów 200 g wiśni ( świeżych, konserwowanych lub rozmrożonych) [B]Polewa:[/B] 4 jajka 4 łyżeczki waniliowego puddingu 250 g mascarpone ( w pokojowej temperaturze) 4 łyżki cukru 0,75 szklanki śmietanki kremówki [B]Przygotować ciasto:[/B] Ubić masło z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając, dodać esencję waniliową, likier, jajko i na końcu przesianą mąkę z proszkiem. Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm i wyrównać rękami. Rozdrobnioną czekoladę wymieszać z okruszkami biszkoptów i równomiernie rozsypać na cieście. Na wierzchu ułożyć wiśnie. Wszystkie składniki polewy ubić na jednolitą masę. Zalać nią wiśnie. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec około 1,5 godziny, aż powierzchnia ciasta się zestali i zrumieni. Jeśli ciasto rumieni się zbyt szybko, przykryć folią aluminiową. Gotowe ciasto ostudzić na metalowej podstawce. Przełożyć na talerz. Podawać ciepłe lub chłodne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto z wiśniami, czekoladą i mascarpone
Top
Bottom