Ciasto z zurawinami

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,094
1,517
113
Chyba moj ulubiony sposob na zurawiny. Ciasto ma konsystencje scones, troszke jak ciasteczka; jest chrupiace z wierzchu i miekkie w srodku. Przepis (i ladniejsze zdjecia) tu: https://www.stuckonsweet.com/cranberry-bars/
Szklanka jest amerykanska, czyli troche mniejsza od polskiej (jakies 220 ml)

Skladniki:
- 2 jajka
- 112 g masla w temperaturze pokojowej
- 1.5 szklanki cukru (zmniejszam zwykle do ok. 1 i 1/4; boje sie dac mniej bo zurawiny jednak sa kwasne)
- 1 lyzeczka wanilii
- skorka starta z jednej pomaranczy
- 1.5 szklanki maki
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki surowej zurawiny
- opcjonalnie mozna tez dodac posiekane orzechy

Piekarnik nagrzac do 160-170 stopni. Maslo utrzec z cukrem i skorka pomaranczowa na biala puszysta mase. Dodac jajka i wanilie, utrzec. Nastepnie dodac make z proszkiem do pieczenia i zmiksowac do polaczenia. Dodac zurawine (i ewentualnie orzechy). Ciasto rozprowadzic na blaszce wielkosci ok. 22x33 cm (wylozonej papierem lub wysmarowanej maslem). Piec 40-50 min do lekkiego zezlocenia. POsypac cukrem pudrem.
 

Załączniki

  • IMG_1531.jpg
    IMG_1531.jpg
    77 KB · Wyświetleń: 12

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,419
4,666
113
Podoba mi się to ciasto :) Ciekawe, czy surowe żurawiny jeszcze w Lidlu bywają, jakiś czas temu widziałam.
 
  • Like
Reakcje: Aniutka

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,311
1,607
113
Siedzi w piecu. Zrobiłam z mrożonymi żurawinami, faktycznie dość trudno się przez to wykładało na blachę, ale tylko takie miałam. Z wielką przyjemnością wylizałam łyżkę i mieszadło miksera.
 
  • Like
Reakcje: Aniutka

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,651
2,950
113
A to nowy piekarnik??? Myślałam, że stary już chce na emeryturę. Czemu nie zgłosisz tej wady? Wszystko ma działać, przyślą speca i niech popatrzy, może grzałka do wymiany. Dokąd się masz zamiar męczyć i "wyczuwać". Nowy, to ma działać! :roll:
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,651
2,950
113
Masz Buko rację, tylko zanim się zbiorę...

Aniutko, ciasto bardzo fajne, wyszło mimo obaw.
W takim razie czuj się zebrana, dopóki Ci przeszkadza i pamiętasz o tym. :)
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
bo to było tak: coś mnie nosiło. Zajrzałam do lodówki a tu żurawina na mnie patrzy com ją w ubiegłym tygodniu kupiła. Zajrzałam na cina a tu ciasto z żurawinami mnie zaatakowało. No to odparłam ten atak i już siedzi w piecu :ROFLMAO: Forma nieco mniejsza bo taka mi sie akuratno wyjęła
 
  • Haha
Reakcje: Aniutka

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,651
2,950
113
U Ciebie z ciastem to takie szast-prast i już jest. Jak u Dziadka Jacka Poszepszyńskiego to szast-prast, tylko że on zaraz zasypiał, a Ty pieczesz. :mrgreen:
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,311
1,607
113
Skórka pomarańczowa do środka to bardzo dobry pomysł. Miałam to zrobić, ale po dodaniu mrożonej żurawiny ciasto bardzo zgęstniało i było za późno. Dodałam pekany.
 
  • Like
Reakcje: Aniutka

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,094
1,517
113
Wyglada pięknie! Pomarańcza z żurawinami się super komponuje, kandyzowane skórki nigdy nie dawałam ale starta świeża daje zawsze.