Ciasto ZAMEK

nadjamaja

Member
Lip 22, 2008
17
0
0
Ciasto ZAMEK
wink.gif






zainspirowała mnie nowa propozycja firmy Decomorreno WIEŻA




Rozpuszczamy po kolei 2 Galaretki- najlepiej róznokolorowe.
Zostawiamy do ostygnięcia. Ja zalałam wiśniową, gdy stężała drugą-agrestową



Biszkopt- jesli uda Wam się upiec duży, który można podzielić na 2 części to wystarczy jeden. Mój nie wyrósł, więc musiałam upiec 2.
gruebel_2.gif



Moje składniki:
4 jajka
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
pół opakowania proszku do pieczenia
3 czubate łyżki kakao.
cukier- ilość według uznania


Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, proszek, kakao mieszamy. Ostrożnie wsypujemy mąki i cukier, mieszamy.
Wylewamy na blachę posmarowaną margaryną i oprószoną bułką tartą. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika piekąc 20 min.




Studzimy biszkopt.

Raz dodałam mniej kakao i jeden wyszedł bledszy.
dump.gif


Biały puch
Śnieżkę ubijamy ze szklaną mleka. Jak się ubije dodajemy 2 łyżki schłodzonej żelatyny rozpuszczone w gorącej wodzie. Wkładamy na kilka minut do lodówki.



Gdy biszkopty przestygną kieliszkiem od wódki wycinamy w jednym- górnym, dziurki.





Wycięte walce posłużą nam jako wieże.



Drugi biszkopt ścinamy, jeśli miał czubek. Smarujemy bitą śmietaną. Pamiętajmy, że trzeba zostawić troszkę śnieżki.






Na posmarowany śnieżką biszkopt nakładamy drugi z powycinanymi dziurkami.




SDC10211.JPG

W galaretce wycinamy krążki tym samym kieliszkiem.
SDC10212.JPG
SDC10213.JPG


Krążki wkładamy w dziurki w biszkopcie.
SDC10215.JPG

Każda dziurkę wypełniamy resztą bitej śmietany

SDC10216.JPG
Do dziurek wkładamy walce z biszkoptu.
SDC10217.JPG

Na każdym czubku walca robimy kleks z bitej śmietany i nakładamy małą bezę.
SDC10218.JPG

Ciasto oblewamy polewą czekoladową i ozdabiamy np. cukrowymi kulkami.
SDC10219.JPG
SDC10220.JPG
Schładzamy w lodówce.




 

Załączniki

  • SDC10211.JPG
    SDC10211.JPG
    58.1 KB · Wyświetleń: 0
  • SDC10212.JPG
    SDC10212.JPG
    40.2 KB · Wyświetleń: 0
  • SDC10213.JPG
    SDC10213.JPG
    44.7 KB · Wyświetleń: 0
  • SDC10215.JPG
    SDC10215.JPG
    63.6 KB · Wyświetleń: 0
  • SDC10216.JPG
    SDC10216.JPG
    61.7 KB · Wyświetleń: 0
  • SDC10217.JPG
    SDC10217.JPG
    69.6 KB · Wyświetleń: 0
  • SDC10218.JPG
    SDC10218.JPG
    60.7 KB · Wyświetleń: 0
  • SDC10219.JPG
    SDC10219.JPG
    49.6 KB · Wyświetleń: 0
  • SDC10220.JPG
    SDC10220.JPG
    57.4 KB · Wyświetleń: 0

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Fajny pomysł,tylko myślę,że może zamiast wycinać z galaretki te wieżyczki można by tężejącą galaretką zalewać te dziurki tak by nie wypłynęła i migiem do lodówki?
Wygląda apetycznie.
lecker.gif

 

nadjamaja

Member
Lip 22, 2008
17
0
0
Kasik, i tak chyba jest w oryginalnym przepisie z tą galaretką. Miałam dzisiaj sporo czasu, więc mogłam się pobawić
icon_smile.gif



A tak ,,Zamek" wygląda od środka


 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy