Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Ciecierzyca ze szpinakiem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 897642" data-attributes="member: 1024"><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29465" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29465</a></p><p></p><p><strong>Ciecierzyca ze szpinakiem i przyprawami</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu - &quot;Kuchnia arabska&quot; (z serii Podróże kulinarne)</p><p></p><p>Składniki (dla 4 - 6 osób):</p><p>3 puszki ciecierzycy (po 425 g), opłukanej i odsączonej</p><p>2 łyżki oliwy</p><p>1 cebula (150 g), posiekana</p><p>3 ząbki czosnku, wyciśnięte</p><p>1 łyżeczka mielonego cynamonu</p><p>1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki</p><p>2 łyżeczki mielonej kolendry</p><p>2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego</p><p>3 pomidory (300 g) drobno pokrojone</p><p>2 łyżki koncentratu pomidorowego</p><p>1/4 szlanki daktyli bez pestek, posiekanych</p><p>1 szklanka wody (250 ml)</p><p>1/4 szlanki świeżych liści kolendry, posiekanych</p><p>2 łyżki świeżej mięty, posiekanej</p><p>500 g szpinaku, posiekanego</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Rozgrzej oliwę w rondlu, dodaj cebulę, czosnek i przyprawy. Smaż mieszajac, aż cebula będzie miękka.</p><p>Dołoż ciecierzycę, pomidory, koncentret i daktyle. Wlej wodę, dodaj zioła. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaj szpinak, podgrzewaj bez przykrycia, aż zwiotczeje (ok. 5 minut). </p><p></p><p>Moja wersja:</p><p>Użyłam suszonej, namoczonej przez noc i ugotowanej z listkiem laurowym i gałązką cząbru ciecierzycy.</p><p>Zamiast cynamonu dałam garam masala i curry, a zamiast świeżej kolendry - natkę pietruszki. Dołożyłam też łyżeczkę soli, o której przepis nie wspomina. W miejsce świeżych pomidorów i koncentratu dodałam posiekane pomidory z puszki wraz z zalewą.</p><p>Danie jest pyszne, polecam.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 897642, member: 1024"] [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29465"]https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29465[/URL] [B]Ciecierzyca ze szpinakiem i przyprawami[/B] Źródło przepisu - "Kuchnia arabska" (z serii Podróże kulinarne) Składniki (dla 4 - 6 osób): 3 puszki ciecierzycy (po 425 g), opłukanej i odsączonej 2 łyżki oliwy 1 cebula (150 g), posiekana 3 ząbki czosnku, wyciśnięte 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 3 pomidory (300 g) drobno pokrojone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/4 szlanki daktyli bez pestek, posiekanych 1 szklanka wody (250 ml) 1/4 szlanki świeżych liści kolendry, posiekanych 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej 500 g szpinaku, posiekanego Wykonanie: Rozgrzej oliwę w rondlu, dodaj cebulę, czosnek i przyprawy. Smaż mieszajac, aż cebula będzie miękka. Dołoż ciecierzycę, pomidory, koncentret i daktyle. Wlej wodę, dodaj zioła. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaj szpinak, podgrzewaj bez przykrycia, aż zwiotczeje (ok. 5 minut). Moja wersja: Użyłam suszonej, namoczonej przez noc i ugotowanej z listkiem laurowym i gałązką cząbru ciecierzycy. Zamiast cynamonu dałam garam masala i curry, a zamiast świeżej kolendry - natkę pietruszki. Dołożyłam też łyżeczkę soli, o której przepis nie wspomina. W miejsce świeżych pomidorów i koncentratu dodałam posiekane pomidory z puszki wraz z zalewą. Danie jest pyszne, polecam. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Ciecierzyca ze szpinakiem*
Top
Bottom