Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Cielęcina duszona a la Marengo*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 934058" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Cielęcina duszona a la Marengo</strong></p><p></p><p>Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 Kuchnia francuska I</p><p></p><p>Porcja dla 4-6 osób.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>1 kg cielęciny</p><p>500 g pomidorów</p><p>2 cebule</p><p>250 ml białego wytrawnego wina</p><p>2 łyżki masła</p><p>1 łyżka mąki</p><p>2 łyżki oliwy</p><p>1 bouquet garni,</p><p>2 ząbki czosnku,</p><p>sol, pieprz</p><p>24 małe cebulki</p><p>150 g pieczarek</p><p>3 łyżki masła</p><p>3 łyżki oliwy</p><p>1 łyżka cukru</p><p>4 kromki bulki,</p><p>1 łyżka siekanej zielonej pietruszki</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w spore kawałki. Cebule obrać, drobno posiekać.</p><p>Pomidory obrać ze skory i wypestkować. Obrać czosnek.</p><p>2. Mięso zezłocić na silnie rozgrzanej mieszaninie masła i oliwy. Dodać cebule i smażyć dalej, póki się nie zezłoci. Oprószyć mąką i smażyć aż do jej zbrązowienia. Zalać winem, dodać pomidory, bouquet garni i czosnek. Osolić, doprawić pieprzem, po czym zalać niewielką ilością wody (powinna ona zaledwie przykrywać mięso). Dusić na średnim ogniu 1 godz.</p><p>3. Cebulki obrać i zeszklić z cukrem na 2 łyżkach masła. Grzyby oczyścić, umyć i zezłocić na reszcie masła. Na oliwie usmażyć 4 grzanki.</p><p>4. Na 5 min przed podaniem, z naczynia, w którym dusi się mięso, usunąć bouquet garni. Dodać zeszklone cebulki i podsmażone pieczarki. Przykryć i dodusić.</p><p>5. Posypać siekaną zieloną pietruszką i podawać z grzankami.</p><p></p><p></p><p>U mnie dziś w roli cielęciny medaliony indycze, a zamiast świeżych pomidorów - puszkowe. Grzanki zastąpią pieczone ziemniaki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 934058, member: 1024"] [B]Cielęcina duszona a la Marengo[/B] Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 Kuchnia francuska I Porcja dla 4-6 osób. [B]Składniki:[/B] 1 kg cielęciny 500 g pomidorów 2 cebule 250 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 łyżki oliwy 1 bouquet garni, 2 ząbki czosnku, sol, pieprz 24 małe cebulki 150 g pieczarek 3 łyżki masła 3 łyżki oliwy 1 łyżka cukru 4 kromki bulki, 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki [B]Wykonanie:[/B] 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w spore kawałki. Cebule obrać, drobno posiekać. Pomidory obrać ze skory i wypestkować. Obrać czosnek. 2. Mięso zezłocić na silnie rozgrzanej mieszaninie masła i oliwy. Dodać cebule i smażyć dalej, póki się nie zezłoci. Oprószyć mąką i smażyć aż do jej zbrązowienia. Zalać winem, dodać pomidory, bouquet garni i czosnek. Osolić, doprawić pieprzem, po czym zalać niewielką ilością wody (powinna ona zaledwie przykrywać mięso). Dusić na średnim ogniu 1 godz. 3. Cebulki obrać i zeszklić z cukrem na 2 łyżkach masła. Grzyby oczyścić, umyć i zezłocić na reszcie masła. Na oliwie usmażyć 4 grzanki. 4. Na 5 min przed podaniem, z naczynia, w którym dusi się mięso, usunąć bouquet garni. Dodać zeszklone cebulki i podsmażone pieczarki. Przykryć i dodusić. 5. Posypać siekaną zieloną pietruszką i podawać z grzankami. U mnie dziś w roli cielęciny medaliony indycze, a zamiast świeżych pomidorów - puszkowe. Grzanki zastąpią pieczone ziemniaki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Cielęcina duszona a la Marengo*
Top
Bottom