Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Cielęcina z kurkami w sosie szafranowym*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="sywla" data-source="post: 759408" data-attributes="member: 7001"><p>Składniki:</p><p>ok. 40 - 50 dag cielęciny pokroic na małe kawałki</p><p>3 łyżki oliwy z oliwek</p><p>1 średnia cebula pokrojona w drobniutką kosteczkę</p><p>liśc laurowy</p><p>sól, pieprz do smaku</p><p>300 g kurek (świeże lub mrożone)</p><p>0,75 szklanki wody przegotowanej</p><p>szafran-1/2 łyżeczki</p><p>estragon</p><p>łyżka śmietany 30%</p><p>starta skórka z 1/2 cytryny</p><p>1/2 łyżeczki cukru</p><p>1 łyżka masła</p><p>1 kostka rosołowa drobiowa (ja dałam Knorr)</p><p>1 łyżka mąki (ja dałam orkiszową bo taką używam)</p><p>natka</p><p></p><p></p><p>Do rozgrzanego rondla wlewaly oliwę, pokrojoną cielęcinę i tak niech się obsmaży, następnie dodajemy liśc laurowy, cebulę - dusimy ok 20 min, po czym dodajemy szczyptę soli i pieprzu.</p><p>Cielęcinę podlewamy wodą i dodajemy kurki, gdy zacznie sie gotowac, wrzucamy kostkę rosołową, łyżkę masła, skórkę z cytryny, szfran, estragon oraz cukier i tak niech się dusi ok 20 min.</p><p>Podlałam jeszcze odrobiną przegotowanej wody, oprószyłam wierzch sosu mąką i zamieszałam, sosik zgęstniał, wtedy dodałam śmietanę, pieprz i posypałam natką, sos dusił się jeszcze ok 5 min. </p><p></p><p>[ATTACH=full]33329[/ATTACH]</p><p></p><p>Do sosu podałam kopytka i buraczki.</p><p>Smacznego!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="sywla, post: 759408, member: 7001"] Składniki: ok. 40 - 50 dag cielęciny pokroic na małe kawałki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula pokrojona w drobniutką kosteczkę liśc laurowy sól, pieprz do smaku 300 g kurek (świeże lub mrożone) 0,75 szklanki wody przegotowanej szafran-1/2 łyżeczki estragon łyżka śmietany 30% starta skórka z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka masła 1 kostka rosołowa drobiowa (ja dałam Knorr) 1 łyżka mąki (ja dałam orkiszową bo taką używam) natka Do rozgrzanego rondla wlewaly oliwę, pokrojoną cielęcinę i tak niech się obsmaży, następnie dodajemy liśc laurowy, cebulę - dusimy ok 20 min, po czym dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Cielęcinę podlewamy wodą i dodajemy kurki, gdy zacznie sie gotowac, wrzucamy kostkę rosołową, łyżkę masła, skórkę z cytryny, szfran, estragon oraz cukier i tak niech się dusi ok 20 min. Podlałam jeszcze odrobiną przegotowanej wody, oprószyłam wierzch sosu mąką i zamieszałam, sosik zgęstniał, wtedy dodałam śmietanę, pieprz i posypałam natką, sos dusił się jeszcze ok 5 min. [ATTACH=full]33329[/ATTACH] Do sosu podałam kopytka i buraczki. Smacznego! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Cielęcina z kurkami w sosie szafranowym*
Bottom