Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciemne ciasto z bananami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="h-elen" data-source="post: 705502" data-attributes="member: 7687"><p>Od niedawna, razem z Państwem, cieszę swoje oczy i podniebienie. Postanowiłam podzielić się wymyślonym przeze mnie przepisem. Choć, tak naprawdę to żadna nowość, bo baza jak większość biszkoptopodobnych:</p><p></p><p>BANANOWE (składniki na blachę sernikową)</p><p>7 jaj;</p><p>2 szkl. cukru;</p><p>3/4 szkl. kakao;</p><p>1 i 1/3 szkl. mąki pszennej dobrej np. 420, 450 (np. tortowa);</p><p>1 szkl. mąki ziemniaczanej (Jak nie masz to sama pszenna , albo dwa budynie + resztę mąki – razem ma być 3 szkl. sypkiego)</p><p>3 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>2/3 szkl. oleju</p><p></p><p>Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Gdy cukier się rozpuści dodawać</p><p>żółtka. Następnie małymi porcjami pozostałe składniki. Na koniec</p><p>dodać olej i już delikatnie rozmieszać (na niezbyt dużych obrotach, aby nie</p><p>opadło).</p><p>Upiec. Temp. 170 - 180 stopni – ok. godziny (po ok. 50 min. Wsadź patyczek i zobaczysz czy patyk suchy) Gdy wystygnie przekroić na dwie części.</p><p>Masa: </p><p>1 opakowanie serka śmietankowego (najlepiej z wiadereczka o,5 kg - ja kupuje Biedronkowe, bo mam blisko...) utrzeć z pół szklanki cukru pudru i masą posmarować ciasto. Trochę (ok. 3 pełne</p><p>łyżki zostaw na posmarowanie wierzchu).</p><p>Na masę serową połóż talarki banana - potrzeba ok. 4-5 szt.</p><p>Przykryj drugim plackiem. Mimo, że na tararki nic nie daję to drugi blat ładnie się sklei ze spodem.</p><p>Wierzch posmarować cienko serkiem i ułóż ozdobnie talarki z banana</p><p>(np. na stojąco).</p><p></p><p>całość zalać dobrą polewą czekoladową – ja kupuję tą co w torebce rozpuszcza się w opakowaniu w kąpieli wodnej – w netto pewnie będzie. Ja polewam cienka strużką. </p><p>Acha, jeszcze jedna zaleta - nie trzeba piec go znacznie wczesniej - ja przekładam jak jest lekko przestudzone. Ciasta nie ma potrzeby ponczować. Samo robi się wilgotne. A ser rozkręcony z cukrem pudrem zrobi się rzadki, o konsystencji śmietany. Dopiero jak złożymy ciasto - ładnie sie sklei a masa nieco stężeje. Mimo, że nic do niej, poza pudrem nie dodaję, za każdym razem wychodzi jak trzeba - dobra.</p><p>To proste ciasto zawsze się udaje. Smacznego! </p><p></p><p> Dzisiaj miałam gości, zanim przybyli ciasto już czekało. Sami oceńcie, fotki z kolejnych faz wykonania poniżej:</p><p><a href="http://img356.imageshack.us/img356/888/im000788bj6.jpg" target="_blank">http://img356.imageshack.us/img356/888/im000788bj6.jpg</a></p><p><a href="http://img183.imageshack.us/img183/7014/im000789kn2.jpg" target="_blank">http://img183.imageshack.us/img183/7014/im000789kn2.jpg</a></p><p><a href="http://img524.imageshack.us/img524/6800/im000790io9.jpg" target="_blank">http://img524.imageshack.us/img524/6800/im000790io9.jpg</a></p><p><a href="http://img231.imageshack.us/img231/4715/im000791km8.jpg" target="_blank">http://img231.imageshack.us/img231/4715/im000791km8.jpg</a></p><p><a href="http://img512.imageshack.us/img512/4783/im0007941if7.jpg" target="_blank">http://img512.imageshack.us/img512/4783/im0007941if7.jpg</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="h-elen, post: 705502, member: 7687"] Od niedawna, razem z Państwem, cieszę swoje oczy i podniebienie. Postanowiłam podzielić się wymyślonym przeze mnie przepisem. Choć, tak naprawdę to żadna nowość, bo baza jak większość biszkoptopodobnych: BANANOWE (składniki na blachę sernikową) 7 jaj; 2 szkl. cukru; 3/4 szkl. kakao; 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej dobrej np. 420, 450 (np. tortowa); 1 szkl. mąki ziemniaczanej (Jak nie masz to sama pszenna , albo dwa budynie + resztę mąki – razem ma być 3 szkl. sypkiego) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szkl. oleju Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Gdy cukier się rozpuści dodawać żółtka. Następnie małymi porcjami pozostałe składniki. Na koniec dodać olej i już delikatnie rozmieszać (na niezbyt dużych obrotach, aby nie opadło). Upiec. Temp. 170 - 180 stopni – ok. godziny (po ok. 50 min. Wsadź patyczek i zobaczysz czy patyk suchy) Gdy wystygnie przekroić na dwie części. Masa: 1 opakowanie serka śmietankowego (najlepiej z wiadereczka o,5 kg - ja kupuje Biedronkowe, bo mam blisko...) utrzeć z pół szklanki cukru pudru i masą posmarować ciasto. Trochę (ok. 3 pełne łyżki zostaw na posmarowanie wierzchu). Na masę serową połóż talarki banana - potrzeba ok. 4-5 szt. Przykryj drugim plackiem. Mimo, że na tararki nic nie daję to drugi blat ładnie się sklei ze spodem. Wierzch posmarować cienko serkiem i ułóż ozdobnie talarki z banana (np. na stojąco). całość zalać dobrą polewą czekoladową – ja kupuję tą co w torebce rozpuszcza się w opakowaniu w kąpieli wodnej – w netto pewnie będzie. Ja polewam cienka strużką. Acha, jeszcze jedna zaleta - nie trzeba piec go znacznie wczesniej - ja przekładam jak jest lekko przestudzone. Ciasta nie ma potrzeby ponczować. Samo robi się wilgotne. A ser rozkręcony z cukrem pudrem zrobi się rzadki, o konsystencji śmietany. Dopiero jak złożymy ciasto - ładnie sie sklei a masa nieco stężeje. Mimo, że nic do niej, poza pudrem nie dodaję, za każdym razem wychodzi jak trzeba - dobra. To proste ciasto zawsze się udaje. Smacznego! Dzisiaj miałam gości, zanim przybyli ciasto już czekało. Sami oceńcie, fotki z kolejnych faz wykonania poniżej: [URL="http://img356.imageshack.us/img356/888/im000788bj6.jpg"]http://img356.imageshack.us/img356/888/im000788bj6.jpg[/URL] [URL="http://img183.imageshack.us/img183/7014/im000789kn2.jpg"]http://img183.imageshack.us/img183/7014/im000789kn2.jpg[/URL] [URL="http://img524.imageshack.us/img524/6800/im000790io9.jpg"]http://img524.imageshack.us/img524/6800/im000790io9.jpg[/URL] [URL="http://img231.imageshack.us/img231/4715/im000791km8.jpg"]http://img231.imageshack.us/img231/4715/im000791km8.jpg[/URL] [URL="http://img512.imageshack.us/img512/4783/im0007941if7.jpg"]http://img512.imageshack.us/img512/4783/im0007941if7.jpg[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciemne ciasto z bananami
Top
Bottom