- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Posiadanie grilla nie jest konieczne - wystarczy patelnia grillowa lub zwykła patelnia. Bakłażana zrobiłam na patelni grillowej (nieodparty urok paseczków, jednak można użyć także zwykłej patelni), a resztę warzyw na zwykłej patelni.
1 mały bakłażan
1 czerwona papryka
6 dużych pieczarek
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju balsamicznego
1 łyżka keczupu
1/2 łyżeczki tymianku
sól i czarny pieprz do smaku
serek kremowy lub feta
bułeczki
olej do smażenia na zwykłej patelni
ew. szczypiorek do dekoracji
Bakłażan pokroić w plastry. Pozostawić na 15 minut w misce z zimną, osoloną wodą. Wyjąć, osuszyć. Usmażyć na patelni grillowej. Zdjąć.
Paprykę pokroić w paski, pieczarki w plastry. Warzywa usmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodając obrany, posiekany ząbek czosnku i tymianek. Kiedy
warzywa będą gotowe, dodać bakłażana, ocet balsamiczny i 1 łyżkę keczupu. Całość wymieszać, doprawić do smaku sola i pieprzem.
Pieczywo posmarować serkiem, na wierzchu układając warzywa. Można udekorować szczypiorkiem. Podawać ciepłe.
Inspiracja: "Kuchnia".

1 mały bakłażan
1 czerwona papryka
6 dużych pieczarek
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju balsamicznego
1 łyżka keczupu
1/2 łyżeczki tymianku
sól i czarny pieprz do smaku
serek kremowy lub feta
bułeczki
olej do smażenia na zwykłej patelni
ew. szczypiorek do dekoracji
Bakłażan pokroić w plastry. Pozostawić na 15 minut w misce z zimną, osoloną wodą. Wyjąć, osuszyć. Usmażyć na patelni grillowej. Zdjąć.
Paprykę pokroić w paski, pieczarki w plastry. Warzywa usmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodając obrany, posiekany ząbek czosnku i tymianek. Kiedy
warzywa będą gotowe, dodać bakłażana, ocet balsamiczny i 1 łyżkę keczupu. Całość wymieszać, doprawić do smaku sola i pieprzem.
Pieczywo posmarować serkiem, na wierzchu układając warzywa. Można udekorować szczypiorkiem. Podawać ciepłe.
Inspiracja: "Kuchnia".
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: