Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Ciepła sałatka ze szparagów
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 851401" data-attributes="member: 10341"><p>Robiłam co prawda dwa dania ze szparagów, jedno z fetucine i łososiem, a drugą tę sałatkę. Ponieważ nie trafił się nikt z aparatem, zdjęć nie było, postaram się dość wyraziście opisowo przedstawić tę sałatkę. Przepis pochodzi od mojej ulubionej mistrzyni kuchni, pani Agnieszki Kręglickiej. Proporcje dla 4 - 6 osób. U mnie zjadły trzy i oglądały się za dokładką. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p>2 pęczki szparagów zielonych</p><p>garstka orzeszków piniowych (mniej więcej 2 łyżki)</p><p>garstka drobnych rodzynek (wilgotnych, niewyschniętych)</p><p>1 cytryna</p><p>1 łyżka posiekanej natki pietruszki</p><p>oliwa z oliwek</p><p>sól</p><p></p><p>Szparagi myjemy, osuszamy, odłamujemy lub odcinamy końcówki,starając się zachować jarzynę jednakowej długości, dolne części obieramy, solimy i odstawiamy. Jeżeli są grube, przez chwilę obgotowujemy we wrzątku. Na grillowej patelni rozgrzewamy trochę oliwy i powolutku smazymy szparagi. Powinny lekko zwiędnąć i zarumienić się. Pod koniec smażenia dodajemy orzeszki piniowe i rodzynki (jesli są twarde, przez chwilę sparzamy wrzatkiem i osączamy). Wszystko jeszcze raz podsmażamy. </p><p>Na sos bierzemy sok z cytryny, mieszamy z solą, natką pietruszki, cieniutkimi paseczkami (tylko z połowy cytryny i tylko żółtej) skórki cytrynowej i oliwą. Ciepłe szparagi z orzeszkami i rodzynkami polewamy sosem i zaraz podajemy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 851401, member: 10341"] Robiłam co prawda dwa dania ze szparagów, jedno z fetucine i łososiem, a drugą tę sałatkę. Ponieważ nie trafił się nikt z aparatem, zdjęć nie było, postaram się dość wyraziście opisowo przedstawić tę sałatkę. Przepis pochodzi od mojej ulubionej mistrzyni kuchni, pani Agnieszki Kręglickiej. Proporcje dla 4 - 6 osób. U mnie zjadły trzy i oglądały się za dokładką. [B]Składniki[/B] 2 pęczki szparagów zielonych garstka orzeszków piniowych (mniej więcej 2 łyżki) garstka drobnych rodzynek (wilgotnych, niewyschniętych) 1 cytryna 1 łyżka posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek sól Szparagi myjemy, osuszamy, odłamujemy lub odcinamy końcówki,starając się zachować jarzynę jednakowej długości, dolne części obieramy, solimy i odstawiamy. Jeżeli są grube, przez chwilę obgotowujemy we wrzątku. Na grillowej patelni rozgrzewamy trochę oliwy i powolutku smazymy szparagi. Powinny lekko zwiędnąć i zarumienić się. Pod koniec smażenia dodajemy orzeszki piniowe i rodzynki (jesli są twarde, przez chwilę sparzamy wrzatkiem i osączamy). Wszystko jeszcze raz podsmażamy. Na sos bierzemy sok z cytryny, mieszamy z solą, natką pietruszki, cieniutkimi paseczkami (tylko z połowy cytryny i tylko żółtej) skórki cytrynowej i oliwą. Ciepłe szparagi z orzeszkami i rodzynkami polewamy sosem i zaraz podajemy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Ciepła sałatka ze szparagów
Bottom