- Lis 28, 2005
- 34,038
- 6,492
- 113
Cieszyńskie ciasteczka cytrynowe składane
Składniki:
300 g mąki
140 g cukru pudru
140 g masła
1 cytryna (sok i otarta skórka)
2 żółtka
konfitury, marmolada lub dżem do przełożenia ( u mnie przetarty przez sito domowy dżem jeżynowo - aroniowy)
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Przesiekać na stolnicy mąkę z cukrem i masłem, dodać sok i skórkę z cytryny oraz żółtka. Zagnieść ciasto, chłodzić w lodówce przez pół godziny.
Lekko podsypując mąką wałkować dość cienko i wycinać ciasteczka (połowę z dziurką). Piec ok. 10 minut w 200 stopniach C. Po ostudzeniu ciastka z dziurką posypać cukrem pudrem, sklejać z całymi rozgrzanym dżemem lub marmoladą.

Składniki:
300 g mąki
140 g cukru pudru
140 g masła
1 cytryna (sok i otarta skórka)
2 żółtka
konfitury, marmolada lub dżem do przełożenia ( u mnie przetarty przez sito domowy dżem jeżynowo - aroniowy)
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Przesiekać na stolnicy mąkę z cukrem i masłem, dodać sok i skórkę z cytryny oraz żółtka. Zagnieść ciasto, chłodzić w lodówce przez pół godziny.
Lekko podsypując mąką wałkować dość cienko i wycinać ciasteczka (połowę z dziurką). Piec ok. 10 minut w 200 stopniach C. Po ostudzeniu ciastka z dziurką posypać cukrem pudrem, sklejać z całymi rozgrzanym dżemem lub marmoladą.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: