Cieszyńskie ciasteczka cytrynowe składane

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,038
6,492
113
Cieszyńskie ciasteczka cytrynowe składane

Składniki:

300 g mąki
140 g cukru pudru
140 g masła
1 cytryna (sok i otarta skórka)
2 żółtka

konfitury, marmolada lub dżem do przełożenia ( u mnie przetarty przez sito domowy dżem jeżynowo - aroniowy)
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Przesiekać na stolnicy mąkę z cukrem i masłem, dodać sok i skórkę z cytryny oraz żółtka. Zagnieść ciasto, chłodzić w lodówce przez pół godziny.
Lekko podsypując mąką wałkować dość cienko i wycinać ciasteczka (połowę z dziurką). Piec ok. 10 minut w 200 stopniach C. Po ostudzeniu ciastka z dziurką posypać cukrem pudrem, sklejać z całymi rozgrzanym dżemem lub marmoladą.

ciasteczka_cieszyńskie_z_d_emem.jpg
 

Załączniki

  • ciasteczka_cieszyńskie_z_d_emem.jpg
    ciasteczka_cieszyńskie_z_d_emem.jpg
    86.8 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy