Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Cieszyńskie ciasteczka cytrynowe składane
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1488971" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Cieszyńskie ciasteczka cytrynowe składane</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>300 g mąki</p><p>140 g cukru pudru</p><p>140 g masła</p><p>1 cytryna (sok i otarta skórka)</p><p>2 żółtka</p><p></p><p>konfitury, marmolada lub dżem do przełożenia ( u mnie przetarty przez sito domowy dżem jeżynowo - aroniowy)</p><p>cukier puder do posypania</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Przesiekać na stolnicy mąkę z cukrem i masłem, dodać sok i skórkę z cytryny oraz żółtka. Zagnieść ciasto, chłodzić w lodówce przez pół godziny.</p><p>Lekko podsypując mąką wałkować dość cienko i wycinać ciasteczka (połowę z dziurką). Piec ok. 10 minut w 200 stopniach C. Po ostudzeniu ciastka z dziurką posypać cukrem pudrem, sklejać z całymi rozgrzanym dżemem lub marmoladą. </p><p></p><p>[ATTACH=full]86724[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1488971, member: 1024"] [B]Cieszyńskie ciasteczka cytrynowe składane[/B] [B] Składniki:[/B] 300 g mąki 140 g cukru pudru 140 g masła 1 cytryna (sok i otarta skórka) 2 żółtka konfitury, marmolada lub dżem do przełożenia ( u mnie przetarty przez sito domowy dżem jeżynowo - aroniowy) cukier puder do posypania [B]Wykonanie:[/B] Przesiekać na stolnicy mąkę z cukrem i masłem, dodać sok i skórkę z cytryny oraz żółtka. Zagnieść ciasto, chłodzić w lodówce przez pół godziny. Lekko podsypując mąką wałkować dość cienko i wycinać ciasteczka (połowę z dziurką). Piec ok. 10 minut w 200 stopniach C. Po ostudzeniu ciastka z dziurką posypać cukrem pudrem, sklejać z całymi rozgrzanym dżemem lub marmoladą. [ATTACH=full]86724[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Cieszyńskie ciasteczka cytrynowe składane
Top
Bottom