Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Ciulim, nie do końca lelowski*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="jobi" data-source="post: 1476942" data-attributes="member: 708"><p>Bazowałam na <a href="http://www.uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/ciulim-lelowski" target="_blank">TYM</a> przepisie. trochę pozmieniałam.</p><p></p><p> ziemniaki - 2 kg</p><p> cebula - 2 szt. (dałam jak największe)</p><p> czosnek - 1 główka (w przepisie 3 ząbki)</p><p> jaja kurze całe - 1 szt.</p><p> żeberka, boczek, piersi kurzęce, skrzydełka, plastry karkówki, szynki itp.- 1.5 kg</p><p> sól - 1 szczypta</p><p> pieprz czarny - sporo (2-3 szczypty)</p><p> pieprz ziołowy - 1 szczypta</p><p> majeranek - 1 łyżka</p><p> smalec - pół kostki (niestety)</p><p></p><p></p><p> Mięso (zwykle daję 2-3 rodzaje i układam je w osobnych &quot;sekcjach&quot; brytwanny) myjemy i dzielimy na pojedyncze kawałki (małe). Solimy, pieprzymy i odstawiamy.Ziemniaki obieramy i trzemy na najmniejszych oczkach tarki (świetnie się sprawdza ziemniaczana tarcza MUMa). Podobnie robimy z cebulą, czosnek wyciskamy przez praskę. Masę z ziemniaków, cebuli i czosnku przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku (raczej mocniej). dodajemy jajko i dokładnie mieszamy całość. Wysmarowaną smalcem brytfannę wypełniamy masą ziemniaczaną przekładając ją mięsem (2-4 warstwy mięsa, zależy od wielkości brytfanny). Na wierzch kładę wiórki smalcu. Całość wstawiam do piekarnika nastawionego na ok. 110 stopni Celsjusza i zostawiamy na całą noc. Przynajmniej 5-6 godzin. Im dłużej pieczemy ciulim tym jest smaczniejszy. a odgrzewany jeszcze lepszy. Podaję z ogórkami małosolnymi lub koszonymi</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="jobi, post: 1476942, member: 708"] Bazowałam na [URL="http://www.uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/ciulim-lelowski"]TYM[/URL] przepisie. trochę pozmieniałam. ziemniaki - 2 kg cebula - 2 szt. (dałam jak największe) czosnek - 1 główka (w przepisie 3 ząbki) jaja kurze całe - 1 szt. żeberka, boczek, piersi kurzęce, skrzydełka, plastry karkówki, szynki itp.- 1.5 kg sól - 1 szczypta pieprz czarny - sporo (2-3 szczypty) pieprz ziołowy - 1 szczypta majeranek - 1 łyżka smalec - pół kostki (niestety) Mięso (zwykle daję 2-3 rodzaje i układam je w osobnych "sekcjach" brytwanny) myjemy i dzielimy na pojedyncze kawałki (małe). Solimy, pieprzymy i odstawiamy.Ziemniaki obieramy i trzemy na najmniejszych oczkach tarki (świetnie się sprawdza ziemniaczana tarcza MUMa). Podobnie robimy z cebulą, czosnek wyciskamy przez praskę. Masę z ziemniaków, cebuli i czosnku przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku (raczej mocniej). dodajemy jajko i dokładnie mieszamy całość. Wysmarowaną smalcem brytfannę wypełniamy masą ziemniaczaną przekładając ją mięsem (2-4 warstwy mięsa, zależy od wielkości brytfanny). Na wierzch kładę wiórki smalcu. Całość wstawiam do piekarnika nastawionego na ok. 110 stopni Celsjusza i zostawiamy na całą noc. Przynajmniej 5-6 godzin. Im dłużej pieczemy ciulim tym jest smaczniejszy. a odgrzewany jeszcze lepszy. Podaję z ogórkami małosolnymi lub koszonymi [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Ciulim, nie do końca lelowski*
Top
Bottom