Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1000369" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Alpy Lombardzkie</strong></p><p></p><p></p><p><em>Pełne uroku małe miasteczka, łagodny klimat, wyjątkowa roślinność, a przede wszystkim pyszna kuchnia</em>!</p><p></p><p>Tutaj wszystko jest możliwe! Spokojny urlop, urozmaicony zwiedzaniem zabytków lub zakupami w wypełnionych regionalnymi produktami sklepach, a także niezapomniane emocje związane z szaleństwem pod żaglami lub zdobywanie alpejskich szczytów. A wszystko z niepowtarzalnym krajobrazem w tle, zdominowanym nie tylko przez Alpy, ale i przez jezioro Maggiore, rozciągające się na trzy różne regiony. Na północy jezioro należy do szwajcarskiego kantonu Ticino (Tessina), na zachodzie do Piemontu, a na wschodzie do Lombardii. </p><p></p><p><strong>Atrakcje turystyczne</strong></p><p>Szwajcarskie Ticino urzeka niemal śródziemnomorskim klimatem i atmosferą alpejskiego kurortu. Region ten to idealne miejsce na przejażdżki rowerem lub samochodem, a także piesze wędrówki. W upalny dzień warto wykapać się w kryształowo czystej rzeczce Melezza, a potem wybrać się na posiłek do jednego z licznych schronisk górskich, aby skosztować suszonej szynki i kremowego sera bettelmatt. Z miasteczka Stresa, położonego na południowym brzegu, we włoskiej części Lago Maggiore, można podziwiać Isola Bella, czyli piękną wyspę, do której najłatwiej dostać się statkiem.</p><p></p><p><strong>Na zakupy</strong></p><p>Po lokalne specjały najlepiej wybrać się do malowniczego Luino albo Cannobio, gdzie spacerowa promenada zmienia się w niedzielę w prawdziwy włoski targ. Można tu kupić miód kasztanowy, pikantną gorgonzolę lub idealny do risotto ryż arborio. Łasuchów ucieszą wypieki z mąki gryczanej, pralinki i delikatne ciasta. Po posiłku można się wybrać na plażę na przykład w Lido. </p><p></p><p><strong>Specjały kuchni lombardzkiej</strong></p><p><strong>Aromatyczne sery. </strong>Słynna gorgonzola, czyli pikantny ser pleśniowy pochodzący z Lombardii i Piemontu, już w XI wieku był uznawany za przysmak. Podobnie jak pyszny ser bettelmatt. Oba gatunki wyjątkowo dobrze komponują się z winami, w których można wyczuć owocową nutę, np. ze szczepu pinot bianco lub rieslingiem.</p><p></p><p><strong>Margheritine di Stresa. </strong>Bardzo popularne kruche ciasteczka o delikatnym waniliowym zapachu. Ciasto zagniata się z mielonych migdałów, żółtek i masła. Ich nazwa związana jest z tym, że kształtem przypominają kwiaty margerytki. Ciastka piecze się już od XIX wieku, kiedy to podano je po raz pierwszy na cześć włoskiej królowej Małgorzaty.</p><p></p><p>Żrodło: miesięcznik &#8222;Sól i Pieprz&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1000369, member: 10341"] [B]Alpy Lombardzkie[/B] [I]Pełne uroku małe miasteczka, łagodny klimat, wyjątkowa roślinność, a przede wszystkim pyszna kuchnia[/I]! Tutaj wszystko jest możliwe! Spokojny urlop, urozmaicony zwiedzaniem zabytków lub zakupami w wypełnionych regionalnymi produktami sklepach, a także niezapomniane emocje związane z szaleństwem pod żaglami lub zdobywanie alpejskich szczytów. A wszystko z niepowtarzalnym krajobrazem w tle, zdominowanym nie tylko przez Alpy, ale i przez jezioro Maggiore, rozciągające się na trzy różne regiony. Na północy jezioro należy do szwajcarskiego kantonu Ticino (Tessina), na zachodzie do Piemontu, a na wschodzie do Lombardii. [B]Atrakcje turystyczne[/B] Szwajcarskie Ticino urzeka niemal śródziemnomorskim klimatem i atmosferą alpejskiego kurortu. Region ten to idealne miejsce na przejażdżki rowerem lub samochodem, a także piesze wędrówki. W upalny dzień warto wykapać się w kryształowo czystej rzeczce Melezza, a potem wybrać się na posiłek do jednego z licznych schronisk górskich, aby skosztować suszonej szynki i kremowego sera bettelmatt. Z miasteczka Stresa, położonego na południowym brzegu, we włoskiej części Lago Maggiore, można podziwiać Isola Bella, czyli piękną wyspę, do której najłatwiej dostać się statkiem. [B]Na zakupy[/B] Po lokalne specjały najlepiej wybrać się do malowniczego Luino albo Cannobio, gdzie spacerowa promenada zmienia się w niedzielę w prawdziwy włoski targ. Można tu kupić miód kasztanowy, pikantną gorgonzolę lub idealny do risotto ryż arborio. Łasuchów ucieszą wypieki z mąki gryczanej, pralinki i delikatne ciasta. Po posiłku można się wybrać na plażę na przykład w Lido. [B]Specjały kuchni lombardzkiej[/B] [B]Aromatyczne sery. [/B]Słynna gorgonzola, czyli pikantny ser pleśniowy pochodzący z Lombardii i Piemontu, już w XI wieku był uznawany za przysmak. Podobnie jak pyszny ser bettelmatt. Oba gatunki wyjątkowo dobrze komponują się z winami, w których można wyczuć owocową nutę, np. ze szczepu pinot bianco lub rieslingiem. [B]Margheritine di Stresa. [/B]Bardzo popularne kruche ciasteczka o delikatnym waniliowym zapachu. Ciasto zagniata się z mielonych migdałów, żółtek i masła. Ich nazwa związana jest z tym, że kształtem przypominają kwiaty margerytki. Ciastka piecze się już od XIX wieku, kiedy to podano je po raz pierwszy na cześć włoskiej królowej Małgorzaty. Żrodło: miesięcznik „Sól i Pieprz” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom