Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1000819" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Porzeczki</strong></p><p></p><p></p><p>Owoce porzeczki, mimo iż krzewy dzikiej porzeczki (czerwonej i białej) od dawna zadomowiły się w lasach Syberii, północnej i zachodniej Europy, długo i cierpliwie czekały, by je wreszcie odkryto dla celów kulinarnych. Ani starożytni Grecy, ani snobujący się na kulinarne nowości Rzymianie nie znali ich orzeżwiającego smaku. Dopiero w połowie XV wieku pojawiają się pierwsze wzmianki o porzeczkach uprawianych w ogrodach. Czarne porzeczka pojawiła się o przeszło sto lat póżniej, lecz popularność zdobyła dopiero w XX wieku. Dziś trudno sobie nawet wyobrazić najmniejszy ogródek wiejski bez kilku krzaków porzeczkowych. Owoce czarnej porzeczki należą do najzdrowszych owoców świata. Zawierają niemal trzykrotnie więcej witaminy C niż cytryny. Dzięki wspaniałemu zestawowi soli mineralnych i witaminy uodporniają organizm ludzki na rozliczne infekcje. Sok czarnych porzeczek (surowy zwłaszcza) wpływa korzystnie na system krążenia, wzmacnia serce oraz zapobiega gromadzeniu przez tkanki obciążających organizm zapasów wody.</p><p></p><p>Czerwone i białe porzeczki posiadają te same zalety co czarne, lecz w mniejszej koncentracji. Wolne są natomiast od charakterystycznego posmaku i zapachu czarnych porzeczek, których nie każdy jest amatorem. Porzeczki czarne, czerwone i białe znakomicie nadają się do spożywania na surowo (często, lecz w małych ilościach). Surowy sok porzeczkowy należy, ze względu na wysoką zawartość kwasu mogącego wywołać podrażnienie żołądka, nieco rozcieńczać wodą. Sok taki orzeżwia, wzmacnia, pobudza apetyt i trawienie. Jest szczególnie wskazany w chorobach gorączkowych. </p><p></p><p>Porzeczki są niezastąpionym surowcem do wielu przetworów: konfitur, dżemów, galaretek (gotowanych i surowych), kompotów i soków. Używa się ich do ciast, przyprawiania sosów, sałatek itp. Doskonałe są na surowo i zgodnie współżyją w przetworach z wieloma innymi owocami jak poziomki, truskawki, wiśnie, czereśnie, agrest i maliny. </p><p></p><p>Żródło: miesięcznik Ty i Ja</p><p>Polecam <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28783&hl=porzeczkami" target="_blank"><strong>ptysie porzeczkowe</strong></a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1000819, member: 10341"] [B]Porzeczki[/B] Owoce porzeczki, mimo iż krzewy dzikiej porzeczki (czerwonej i białej) od dawna zadomowiły się w lasach Syberii, północnej i zachodniej Europy, długo i cierpliwie czekały, by je wreszcie odkryto dla celów kulinarnych. Ani starożytni Grecy, ani snobujący się na kulinarne nowości Rzymianie nie znali ich orzeżwiającego smaku. Dopiero w połowie XV wieku pojawiają się pierwsze wzmianki o porzeczkach uprawianych w ogrodach. Czarne porzeczka pojawiła się o przeszło sto lat póżniej, lecz popularność zdobyła dopiero w XX wieku. Dziś trudno sobie nawet wyobrazić najmniejszy ogródek wiejski bez kilku krzaków porzeczkowych. Owoce czarnej porzeczki należą do najzdrowszych owoców świata. Zawierają niemal trzykrotnie więcej witaminy C niż cytryny. Dzięki wspaniałemu zestawowi soli mineralnych i witaminy uodporniają organizm ludzki na rozliczne infekcje. Sok czarnych porzeczek (surowy zwłaszcza) wpływa korzystnie na system krążenia, wzmacnia serce oraz zapobiega gromadzeniu przez tkanki obciążających organizm zapasów wody. Czerwone i białe porzeczki posiadają te same zalety co czarne, lecz w mniejszej koncentracji. Wolne są natomiast od charakterystycznego posmaku i zapachu czarnych porzeczek, których nie każdy jest amatorem. Porzeczki czarne, czerwone i białe znakomicie nadają się do spożywania na surowo (często, lecz w małych ilościach). Surowy sok porzeczkowy należy, ze względu na wysoką zawartość kwasu mogącego wywołać podrażnienie żołądka, nieco rozcieńczać wodą. Sok taki orzeżwia, wzmacnia, pobudza apetyt i trawienie. Jest szczególnie wskazany w chorobach gorączkowych. Porzeczki są niezastąpionym surowcem do wielu przetworów: konfitur, dżemów, galaretek (gotowanych i surowych), kompotów i soków. Używa się ich do ciast, przyprawiania sosów, sałatek itp. Doskonałe są na surowo i zgodnie współżyją w przetworach z wieloma innymi owocami jak poziomki, truskawki, wiśnie, czereśnie, agrest i maliny. Żródło: miesięcznik Ty i Ja Polecam [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28783&hl=porzeczkami"][B]ptysie porzeczkowe[/B][/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom