Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1001201" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Sposoby na upał</strong></p><p></p><p></p><p>Przeglądając miesięczniki &#8222;Kuchnia&#8221;, znalazłam artykuł pod takim tytułem, a właściwie wywiad, który przeprowadziła Magdalena Moraszczyk z panią Magdaleną Makarewicz-Wujec z Instytutu Żywności i Żywienia. Uznałam, że warto go przytoczyć w ten upalny czas. Może się nam przyda.. </p><p></p><p>Brak apetytu na tłuste, gorące potrawy, kiedy żar leje się z nieba, jest naturalną obroną organizmu przed przyjmowaniem niepotrzebnych kalorii.</p><p></p><p>W lecie śmiało można zrezygnować z gorącego posiłku i zjeść na przykład zupę owocową albo chłodnik.</p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul">Spośród mięs wybierajmy drób. Mięso i ryby najlepiej piec na grillu z podstawką, która osłoni je przed bezpośrednim kontaktem z dymem zawierającym składniki szkodliwe dla zdrowia. W razie braku podstawki wystarczy rozsunąć rozżarzone węgielki na boki, żeby nie kapał na nie tłuszcz. Unikajmy mięsa i ryb panierowanych i smażonych na tłuszczu.</li> <li data-xf-list-type="ul">Zawiesiste sosy mięsne lepiej zastąpić lekkimi warzywnymi. Bardzo dobre są też dipy z twarożku homogenizowanego z różnymi dodatkami.</li> <li data-xf-list-type="ul">W letnie miesiące zjadajmy dziennie przynajmniej kilogram owoców i warzyw, wykorzystując sezon.</li> <li data-xf-list-type="ul">W lecie należy używać soli, tak jak w pozostałych porach roku. Jedynie osoby ciężko pracujące fizycznie muszą uzupełnić ubytek tego minerału w organizmie, pijąc wody wysoko zmineralizowane. Mniej soli powinni używać chorzy na nadciśnienie tętnicze. W upalne dni do przyprawiania potraw najlepiej używać ziół – zwłaszcza mięty, tymianku, bazylii – ponieważ wspomagają trawienie i nie wzmagają pragnienia.</li> <li data-xf-list-type="ul">Napoje lekko schłodzone lepiej gaszą pragnienie niż bardzo zimne i nie powodują szoku termicznego w organizmie. Uwaga na alkohol: blokuje receptory sygnalizujące niedobór wody w organizmie i rozszerza naczynia krwionośne. Działa więc rozgrzewająco. W upalny dzień dobrze mieć pod ręką butelką z wodą mineralną. Nie zawiera kalorii, natomiast dostarcza wielu pierwiastków śladowych i soli mineralnych. Soki owocowe albo warzywne, przyrządzone bezpośrednio przed spożyciem, bez dodatku kalorycznego cukru, orzeżwiają i zawierają cenne składniki odżywcze, witaminę C i beta-karoten, tzw. przeciwutleniacze, oraz minerały i błonnik.</li> <li data-xf-list-type="ul">Pragnienie dobrze gasi kwas chlebowy, jest jednak kaloryczny. Znakomity na upał jest kwas jabłkowy i kwas z kiszonych buraków z dodatkiem natki pietruszki albo szczypiorku, a także herbatki ziołowe i owocowe oraz napar mięty. Należy unikać herbatek z dodatkiem dziurawca. Zawiera on bowiem hiperynę – substancję zwiększającą pochłanianie promieni słonecznych, co u osób przebywających na słońcu może wywołać poparzenia i stałe przebarwienia skóry.</li> <li data-xf-list-type="ul">Odtłuszczone mleko, jogurt, kefir, serwatka, zsiadłe mleko, koktajle mleczno-owocowe dobrze gaszą pragnienie i stanowią nieocenione żródło witamin, soli mineralnych i wapnia. Pod wpływem promieni słonecznych uaktywnia się w organizmie witamina D, która zwiększa wchłanianie wapnia. Lato jest więc okazją do uzupełnienia niedoborów tego cennego budulca kości.</li> <li data-xf-list-type="ul">Lody chłodzą chwilowo i są kaloryczne. Mniej kalorii zawierają owocowe sorbety. Przed jedzeniem zamrożonych deserów należy wypić trochę chłodnej wody, aby przygotować organizm. Nie powinno się popijać lodów gorącą kawą ani gorącą herbatą, ponieważ przewód pokarmowy żle znosi taką huśtawkę temperatury, łatwo też przeziębić gardło.</li> </ul><p>Żródło: miesięcznik &#8222;Kuchnia&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1001201, member: 10341"] [B]Sposoby na upał[/B] Przeglądając miesięczniki „Kuchnia”, znalazłam artykuł pod takim tytułem, a właściwie wywiad, który przeprowadziła Magdalena Moraszczyk z panią Magdaleną Makarewicz-Wujec z Instytutu Żywności i Żywienia. Uznałam, że warto go przytoczyć w ten upalny czas. Może się nam przyda.. Brak apetytu na tłuste, gorące potrawy, kiedy żar leje się z nieba, jest naturalną obroną organizmu przed przyjmowaniem niepotrzebnych kalorii. W lecie śmiało można zrezygnować z gorącego posiłku i zjeść na przykład zupę owocową albo chłodnik. [LIST][*]Spośród mięs wybierajmy drób. Mięso i ryby najlepiej piec na grillu z podstawką, która osłoni je przed bezpośrednim kontaktem z dymem zawierającym składniki szkodliwe dla zdrowia. W razie braku podstawki wystarczy rozsunąć rozżarzone węgielki na boki, żeby nie kapał na nie tłuszcz. Unikajmy mięsa i ryb panierowanych i smażonych na tłuszczu. [*]Zawiesiste sosy mięsne lepiej zastąpić lekkimi warzywnymi. Bardzo dobre są też dipy z twarożku homogenizowanego z różnymi dodatkami. [*]W letnie miesiące zjadajmy dziennie przynajmniej kilogram owoców i warzyw, wykorzystując sezon. [*]W lecie należy używać soli, tak jak w pozostałych porach roku. Jedynie osoby ciężko pracujące fizycznie muszą uzupełnić ubytek tego minerału w organizmie, pijąc wody wysoko zmineralizowane. Mniej soli powinni używać chorzy na nadciśnienie tętnicze. W upalne dni do przyprawiania potraw najlepiej używać ziół – zwłaszcza mięty, tymianku, bazylii – ponieważ wspomagają trawienie i nie wzmagają pragnienia. [*]Napoje lekko schłodzone lepiej gaszą pragnienie niż bardzo zimne i nie powodują szoku termicznego w organizmie. Uwaga na alkohol: blokuje receptory sygnalizujące niedobór wody w organizmie i rozszerza naczynia krwionośne. Działa więc rozgrzewająco. W upalny dzień dobrze mieć pod ręką butelką z wodą mineralną. Nie zawiera kalorii, natomiast dostarcza wielu pierwiastków śladowych i soli mineralnych. Soki owocowe albo warzywne, przyrządzone bezpośrednio przed spożyciem, bez dodatku kalorycznego cukru, orzeżwiają i zawierają cenne składniki odżywcze, witaminę C i beta-karoten, tzw. przeciwutleniacze, oraz minerały i błonnik. [*]Pragnienie dobrze gasi kwas chlebowy, jest jednak kaloryczny. Znakomity na upał jest kwas jabłkowy i kwas z kiszonych buraków z dodatkiem natki pietruszki albo szczypiorku, a także herbatki ziołowe i owocowe oraz napar mięty. Należy unikać herbatek z dodatkiem dziurawca. Zawiera on bowiem hiperynę – substancję zwiększającą pochłanianie promieni słonecznych, co u osób przebywających na słońcu może wywołać poparzenia i stałe przebarwienia skóry. [*]Odtłuszczone mleko, jogurt, kefir, serwatka, zsiadłe mleko, koktajle mleczno-owocowe dobrze gaszą pragnienie i stanowią nieocenione żródło witamin, soli mineralnych i wapnia. Pod wpływem promieni słonecznych uaktywnia się w organizmie witamina D, która zwiększa wchłanianie wapnia. Lato jest więc okazją do uzupełnienia niedoborów tego cennego budulca kości. [*]Lody chłodzą chwilowo i są kaloryczne. Mniej kalorii zawierają owocowe sorbety. Przed jedzeniem zamrożonych deserów należy wypić trochę chłodnej wody, aby przygotować organizm. Nie powinno się popijać lodów gorącą kawą ani gorącą herbatą, ponieważ przewód pokarmowy żle znosi taką huśtawkę temperatury, łatwo też przeziębić gardło. [/LIST] Żródło: miesięcznik „Kuchnia” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom