Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1005120" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Praktyczne rady i pomysły</strong></p><p> </p><p></p><p> <strong>Aromatyczny biszkopt.</strong> Gdy zostanie trochę domowych wypieków, na przykład kruchych domowych ciasteczek lub pierników, można ich użyć zamiast tartej bułki do biszkoptu. Ciastka włożyć do grubego worka foliowego, zamknąć i kilkakrotnie rozwałkować. Drobno pokruszone ciastka wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do pierników. </p><p></p><p> <strong>Gruszki w syropie. </strong>Można ich użyć do ozdobienia ciast i tortów, dodać do sałatek owocowych lub podać z bitą śmietaną jako samodzielny deser. </p><p></p><p> <strong>Czekoladowe ozdoby. </strong>Można je również zrobić samodzielnie. 100 g polewy z gorzkiej czekolady pokroić i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, następnie umieścić w szprycy i na zimną płytę wyciskać różne kształty.</p><p></p><p> <strong>Piana z białek. </strong>Pianę należy ubijać w dokładnie umytym i osuszonym naczyniu, gdyż resztki tłuszczu uniemożliwjają jej zastygnięcie. Bardzo sztywną pianę uzyskamy , jeżeli miskę, ubijaczkę i białko włożymy na chwilę do zamrażarki. Po wyjęciu należy dodać kilka kropel soku z cytryny lub wody i ubić.</p><p></p><p> <strong>Biszkopt. </strong>Aby biszkopt był puszysty, trzeba najpierw na sztywno ubić białka. Nie przerywając ubijania, wsypywać stopniowo cukier i dodawać żółtka (podczas ubijania wtłacza się dużo powietrza). Następnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Aby ciasto nie opadło, biszkopt należy od razu włożyć do nagrzanego piekarnika.</p><p></p><p> <strong>Pergamin. </strong> Można łatwo usunąć z biszkoptu, zwilżając papier niewielką ilością zimnej wody.</p><p></p><p> <strong>Esencja waniliowa. </strong>Jest to aromatyczny słodki ekstrakt z lasek wanilii burbońskiej, wody i alkoholu., który znakomicie nadaje się jako dodatek do tortów i deserów. Esencję można zastąpić 1 opakowaniem cukru waniliowego.</p><p></p><p> <strong>Mrożenie ciasta. </strong>Biszkopt można zamrażać. Ciasto upiec zgodnie z przepisem, a gdy brzeg będzie odchodził od boków blachy, wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce kuchennej, następnie zawinąć w folię aluminiową i zamrozić. Rozmrażać w pokojowej temperaturze, a następnie podsuszyć w piekarniku.</p><p></p><p> <strong>Dekoracja. </strong>Aby wiśnie nie zafarbowały bitej śmietany na czerwono, owoce należy starannie osączyć, a najlepiej osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli do dekoracji chcemy użyć banana, po pokrojeniu należy skropić go sokiem z cytryny.</p><p></p><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Sól i Pieprz&#8221;</p><p></p><p> </p><p></p><p> </p><p></p><p> </p><p></p><p> </p><p></p><p> </p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1005120, member: 10341"] [B]Praktyczne rady i pomysły[/B] [B]Aromatyczny biszkopt.[/B] Gdy zostanie trochę domowych wypieków, na przykład kruchych domowych ciasteczek lub pierników, można ich użyć zamiast tartej bułki do biszkoptu. Ciastka włożyć do grubego worka foliowego, zamknąć i kilkakrotnie rozwałkować. Drobno pokruszone ciastka wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do pierników. [B]Gruszki w syropie. [/B]Można ich użyć do ozdobienia ciast i tortów, dodać do sałatek owocowych lub podać z bitą śmietaną jako samodzielny deser. [B]Czekoladowe ozdoby. [/B]Można je również zrobić samodzielnie. 100 g polewy z gorzkiej czekolady pokroić i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, następnie umieścić w szprycy i na zimną płytę wyciskać różne kształty. [B]Piana z białek. [/B]Pianę należy ubijać w dokładnie umytym i osuszonym naczyniu, gdyż resztki tłuszczu uniemożliwjają jej zastygnięcie. Bardzo sztywną pianę uzyskamy , jeżeli miskę, ubijaczkę i białko włożymy na chwilę do zamrażarki. Po wyjęciu należy dodać kilka kropel soku z cytryny lub wody i ubić. [B]Biszkopt. [/B]Aby biszkopt był puszysty, trzeba najpierw na sztywno ubić białka. Nie przerywając ubijania, wsypywać stopniowo cukier i dodawać żółtka (podczas ubijania wtłacza się dużo powietrza). Następnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Aby ciasto nie opadło, biszkopt należy od razu włożyć do nagrzanego piekarnika. [B]Pergamin. [/B] Można łatwo usunąć z biszkoptu, zwilżając papier niewielką ilością zimnej wody. [B]Esencja waniliowa. [/B]Jest to aromatyczny słodki ekstrakt z lasek wanilii burbońskiej, wody i alkoholu., który znakomicie nadaje się jako dodatek do tortów i deserów. Esencję można zastąpić 1 opakowaniem cukru waniliowego. [B]Mrożenie ciasta. [/B]Biszkopt można zamrażać. Ciasto upiec zgodnie z przepisem, a gdy brzeg będzie odchodził od boków blachy, wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce kuchennej, następnie zawinąć w folię aluminiową i zamrozić. Rozmrażać w pokojowej temperaturze, a następnie podsuszyć w piekarniku. [B]Dekoracja. [/B]Aby wiśnie nie zafarbowały bitej śmietany na czerwono, owoce należy starannie osączyć, a najlepiej osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli do dekoracji chcemy użyć banana, po pokrojeniu należy skropić go sokiem z cytryny. Żródło: miesięcznik „Sól i Pieprz” [B] [/B] [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom